KAMBEROVIĆ PORUČIO: "Pavelić i Luburić nisu dobro došli u BiH, neka ih u Španiji"

Španski premijer Pedro Sanchez odlučan je da provede odluku Parlamenta Španije da se s grobalja u ovoj zemlji uklone spomenici i posmrtni ostaci fašista kako bi se onemogućili poklonici fašizma da posjećuju njihova grobna mjesta i veličaju ih.

  • Društvo

  • 08. Okt. 2019  

  • 0

Među njima se nalaze i posmrtni ostaci ustaških zločinaca Ante Pavelića i Maksa Luburića, čije kosti bi mogle biti prebačene u zemlju njihovog porijekla BiH.

Historičar Husnija Kamberović za Vijesti.ba kaže kako bi to produbilo podjele u našem društvu, ali da ipak ne vjeruje da će doći do toga.

„Koliko sam ja mogao razumjeti, španski premijer namjerava premjestiti ostatke Francisca Franka iz mauzoleja, koji se nalazi u tzv. Dolini palih u Madridu, u porodičnu grobnicu. Ja bih rekao da je to pokušaj da se u Španiji napravi neko ozbiljnije odvajanje od Frankovog nasljeđa, a to nasljeđe ima svoj neprekinuti kontinuitet od Frankove smrti 1975. godine do najnovijih dana. Prije nekoliko godina sam bio na jednom naučnom skupu na kojem je nekoliko španskih historičara govorilo o tome kako se Španija još uvijek nije uspjela odhrvati od Frankovog nasljeđa. Zbog toga bi izmještanje njegovih posmrtnih ostataka iz mauzoleja u privatnu grobnicu bio važan korak za španjolsko društvo“, kaže Kamberović.

Kamberović dodaje da je pitanje da li bi Španija, čak i ukoliko bi dobila još liberalniju Vladu, bila u stanju ići dalje od toga i izmještati posmrtne ostatke recimo Pavelića i Luburića, premda su i oni, na neki način, dio Frankovog nasljeđa u Španiji, jer su se tamo i smjestili zahvaljući podršci koju su uživali od Frankovog režima.

„Nije mi poznato da li su i do sada ti grobovi bili neka mjesta okupljališta njihovih istomišljenika i idejnih sljedbenika. Svakako je rano nagađati da li bi Španci mogli zatražiti izmještanje tih stataka i njihovo prebacivanje u Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu. Postojala su, doduše, pisma iz Španije upućena Hrvatskoj s pitanjem da li je Hrvatska zainteresirana za izmještanje Pavelićevog i Luburićevog groba, a ne sa zahtjevom da se ti grobovi izmjeste. Ne vjerujem da će do toga uopće doći“, kaže naš sagovornik.

Profesor Kamberović se pita a zbog čega bi Španci izmještali njihove posmrtne ostatke u Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu.

„Prvo, njihovi posmrtni ostatci su u običnim grobovima na gradskim grobljima, a ne ni u kakvim mauzolejima. Drugo, ni do danas njihove porodice nisu niti pokušale, koliko je meni barem poznato, prebaciti posmrtne ostatke u Hrvatsku ili BiH. Naprotiv, žele da ti ostatci ostanu u svojim grobovima u Madridu odnosno Valensiji. Treće, Pavelić je slučajno rođen u Bosni i Hercegovini i više ne samo da se niko živ ne može sjetiti gdje je tačno rođen, nego nema niti ikakvih bližih podatak o tome. Samo se zna da je rođen u Bradini, gdje mu je otac radio na željeznici, ali niko nema pojma o kući gdje se rodio, živio i slično. Luburić je rođen kod Ljubuškog, ali ni to nije samo po sebi nikakav argument da bi se posmrtni ostaci izmještali i dovozili u mjesto rođenja. Pogotovo što njegovi nasljednici ne žive u Ljubuškom, niti u Bosni i Hercegovini. Dakle, ne vjerujem da će Španci takvo što činiti. Osim toga, takvih kao Pavelić i Luburić ima pregršt u Španiji i oni za Špance nisu ništa posebno“, pojašnjava Kamberović.

On dodaje kako bi premještanje bilo opasno, s obzirom da već postoje društvene podjele i već imamo ozbiljan problem s historijskim revizionizmom.

„Eventualno prebacivanje tih posmrtnih ostataka, u šta ja ne vjerujem da će se desiti, moglo bi zaoštiri društvene podjele, koje i inače već postoje i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj. To bi moglo i ohrabriti revizioniste u historiografiji“, kaže on.

On dodaje da bi to, ukoliko bi se doista desilo, bio veliki problem.

„No, budući da se radi o visokopozicioniranim ustaškim funkcionerima, koji su počinili ogromne zločine u Drugom svjetskom ratu, ne vjerujem da bi ni suvremena Hrvatska, a pogotovo neko iz Bosne i Hercegovine, preuzeo na sebe taj rizik tako otvorenog vezanja za ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku. Niko u Evropi to ne bi podržao. Zato je i najbolje: neka ih tamo!“, zaključio je Husnija Kamberović.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...