DRUGAČIJE, IZGLEDA, NE MOŽE: Vijeće ministara opet telefonski "zasjedalo", danas usvojili...

... Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

  • Politika

  • 10. Okt. 2019  10. Okt. 2019

  • 0

Zbog nemogućnosti da se sastanu, jer hrvatski ministri ne dolaze na sjednicu i nema kvoruma, Vijeće ministara sve češće "zasjeda" telefonski. Na ovakav potez su prinuđeni, jer postoje hitne stvari koje se moraju završiti u određenom roku.

Tako su danas na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojili Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, nakon što je razmotrilo Izvještaj BiH za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava koji je sačinjen u skladu sa stavom 5. Aneksa Rezolucije 16/21 Komiteta za ljudska prava UN-a.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u BiH, putem Ministarstva vanjskih poslova, dostaviti Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi.

U izvještaju se navodi da je dostignut određeni nivo pripremljenosti za provođenje evropskih pravnih standarda (acquisa) te dodaje da postoji izazov u vezi s usklađivanjem Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

U oblasti pravosuđa posebno su važne izmjene Zakona o krivičnom postupku usklađene s međunarodnim standardima koje trebaju povećati sposobnost institucija da rješavaju predmete teškog organiziranog kriminala, korupcije i drugih izazova koji se tiču vladavine prava.

Dodaje se da postoji određeni napredak u oblasti zaštite ljudskih i prava manjina, ali da sporije napreduju procesi u vezi sa zaštitom novinara i branitelja ljudskih prava, gdje su pokrenute određene aktivnosti koje treba završiti. 

Unaprijeđeno je zakonodavstvo u vezi sa zaštitom od rodno zasnovanog nasilja, posebno nasilja u porodici, a glavni izazov za naredni period je efektivnija primjena propisa u ovoj oblasti.

Vijeće ministara je utvrdilo i izmijenjeni tekst obrasca rezervacije i notifikacija u odnosu na Konvenciju koje čine sastavni dio Prijedloga osnova za pristupanje Multilateralnoj konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima (MAC), koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo na 177. sjednici održanoj 19. 9. 2019. godine.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...