“TI BiH” PRIJAVIO NOVOG DIREKTORA ŽELJEZNICA RS-a: Zbog sukoba interesa...

-Nadležni još uvijek nisu riješili prijave TI BiH-a protiv bivšeg zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragana Anđelića, koji je odmah nakon ostavke imenovan na mjesto izvršnog direktora RITE Gacko, čime je prekršen Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BIH.

  • Ekonomija

  • 11. Okt. 2019  11. Okt. 2019

  • 0

Transparency International u BIH (TI BiH) podnio je prijavu Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa protiv Slavka Gligorića, novoimenovanog v. d. direktora Željeznica Republike Srpske.

-Zakon jasno kaže da izabrani funkcioneri u vrijeme mandata i tri mjeseca nakon isteka ne mogu da budu članovi nadzornih odbora i uprave javnih preduzeća, ali je Gligorić istovremeno i direktor i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske - ukazuju iz TI BiH.

O tome su obavijestili i Nadzorni odbor Željeznica, jer je imenovanje Gligorića sporno i zbog Zakona o javnim preduzećima Republike Srpske, koji propisuje da za člana uprave ne može da bude postavljen neko ko obavlja izvršnu funkciju u političkoj partiji.

Slavko Gligorić je trenutno predsjednik regionalnog odobra DNS-a, što po statutu ove stranke svakako predstavlja izvršnu funkciju.

-Da apsurd bude veći, on se nalazi na čelu preduzeća čije revizorske izvještaje usvajaju poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, čiji je i sam poslanik i u narednom periodu može da dođe u situaciju da sam odlučuje o rezultatima sopstvenog rada - naveli su iz ove nevladine organizacije.

Iz istog razloga TI BiH je u martu ove godine prijavio i novoimenovanog direktora „Elektrokrajine“ Dragana Čavića, takođe zbog zbog sumnje da se nalazi u sukobu interesa po dva osnova jer je istovremeno v.d. direktora, narodni poslanik i predsjednik političke partije.

Komisija za utvrđivanje sukoba interesa ipak je obustavila postupak, uz obrazloženje da Čavić kao vršilac dužnosti „nije direktor u punom kapacitetu“, niti je „Elektrokrajina“ Banja Luka „javno preduzeće u punom kapacitetu“ jer posluje kao zavisno preduzeće u sastavu Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske.

-I direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara SNSD-a i nalazi se u sukobu interesa na osnovu Zakona o javnim preduzećaima. TI BiH je zbog toga zatražio objašnjenje od Nadzornog odbora Elektroprivrede Republike Srpske koji, u odgovoru bez ikakve argumentacije, kratko navodi da se „sva imenovanja obavljaju u skladu s pozitivnim zakonskim propisima“, a odgovor potpisuje predsjednica Nadzornog odbora Slavica Injac.

Uprkos tumačenjima komisije, stav TI BiH-a je da vršioci dužnosti direktora imaju potpuno ista ovlaštenja kao i direktori sa stanovišta zakona koji treba da spriječi mogućnosti nanošenja štete javnom interesu.

TI BiH godinama upozorava na nedorečenosti zakona o sukobu interesa, koji za posljedicu ima proizvoljna tumačenja i donošenja različitih odluka nadležnih organa u istim slučajevima.

Tako Komisija nije utvrdila sukob interesa u slučaju SDS-ovog poslanika Milenka Vićanovića, koji obavlja i funkciju direktora JP Komunalac Bijeljina, uz obrazloženje da se radi o preduzeću s lokalnog nivoa vlasti, iako u ovom slučaju Zakon jasno propisuje nespojivosti funkcija. U gotovo istom slučaju bivši poslanik Nedeljko Milaković razriješen je funkcije direktora lokalnog preduzeća u Banjoj Luci zbog nespojivosti, te i funkcije narodnog poslanika.

-Nadležni još uvijek nisu riješili prijave TI BiH-a protiv bivšeg zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragana Anđelića, koji je odmah nakon ostavke imenovan na mjesto izvršnog direktora RITE Gacko, čime je prekršen Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BIH.

Kako još nisu imenovani članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ispred oba doma Parlamenta BiH, nema ni odgovora na prijavu protiv aktuelnog direktora Puteva Republike Srpske Nenada Nešića koji je istovremeno i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH - navodi se u saopštenju.

(Agencije)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...