"SB" NA LICU MJESTA: Međunarodni stručnjaci su u Sarajevu, o ulaganju privatnog kapitala je riječ (FOTO)

Komora je radionicu organizirala u saradnji sa Svjetskom bankom

  • Ekonomija

  • 14. Okt. 2019  14. Okt. 2019

  • 0

U Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH) u Sarajevu danas je organizovana radionica o pripremanju preduzeća za ulaganje, a diskutovalo se i o privlačenju investitora, razvoju poslovanja i prepoznavanju pravog trenutka za prodaju dijela ili cjelokupnog biznisa.

Komora je radionicu pod nazivom „Spremnosti za ulaganje privatnog kapitala na zapadnom Balkanu“ organizirala u saradnji sa Svjetskom bankom, a vodili su je međunarodni stručnjaci iz oblasti finansijskog poslovanja.

Potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je kazao da je namjenjena malim i srednjim preduzećima, bh. kreatorima biznisa, da bi se približili modaliteti različitih vrsta ulaganja u njihove biznise, pa čak i do modaliteta prodaje biznisa.

"Oni su u svom poslovanju u ovom ambijentu zasad uglavnom okrenuti komercijalnim bankama, povremenim grant sredstavima, određenim vrstama poticaja i slično, a ovdje se radi o sasvim novim vrstama nuđenja biznisa privatnom kapitalu", naveo je Jašarspahić.  

Oni će, kako je dodao, na cjelodnevnoj radionici sa ekspertima diskutovati o tome na koji način pripremati poziciju za potencijalnog ulagača, te na koji način odrediti kada je to najbolji momenat u razvoju određene kompanije da se dio biznisa, iz razloga privlačenja strateškog, dodatnog partnera, ponudi na prodaju tom privatnom kapitalu.

Jašarspahić je naveo da čak postoje i incijative da bh. dijaspora formira jedan investicijski fond koji bi mogao da ide na ruku bh. biznisima.

"Radi se o biznisu koji već postoji, razvija se i treba dodatni potencijal da bi napravio iskorak. Upravo  su to momenti koje želimo da približimo kroz ovu edukaciju. Dakle, kada se mala i srednja preduzeća u EU prodaju, te kada u određenom obimu 'uvlače' dodatni kapital, odnosno dodatnog partnera u svoju priču", dodao je Jašarspahić.

Sva preduzeća se suočavaju sa sličnim problemima, a kod nas je izlazak često povezan s penzionisanjem, dok se vani ljudi odlučuju na prodaju kad vide pravu priliku da zarade ili se počnu baviti nekim drugim poslom.

(SB/Fena)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...