ČAMPARA KOMENTARISAO PUTINOVU IZJAVU: "Nema mjesta panici, ali..."

"... opreza sigurno ne treba da fali"

  • Politika

  • 14. Okt. 2019  14. Okt. 2019

  • 6

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da bi mnogi borci tzv. Islamske države poslije poraza u Siriji mogli da se pojave na Balkanu, u jugoistočnoj Aziji i na južnim granicama Zajednice nezavisnih država (ZND)

Putin je tokom sastanka Savjeta zemalja članica ZND rekao da bi poraženi borci ISIL-a mogli da se presele u druga područja gdje će htjeti da stvore nova uporišta.

"Poslije poraza u Siriji, mnogi militanti će se preseliti u druge oblasti, gdje će htjeti da osnuju nova uporišta, kao što su Balkan, jugoistočna Azija i, na našu žalost, na južne granice Zajednice", kazao je Putin.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara u izjavi za N1 televiziju kazao je da "da nema mjesta panici", te dodao da "opreza sigurno ne treba da fali". 

"Pretpostavljam, ipak, da ruta njihovog kretanja, ukoliko je tačno da su pobjegli iz tih određenih zatvora, neće baš biti prema Balkanu. Imam osjećaj da će to prije biti kretanje prema Libiji, Afganistanu. To su otprilike neki podaci s kojima i mi raspolažemo.

Naravno da ćemo kompletno i pomno pratiti sveukupnu situaciju, prije svega naša Obavještajna agencija i nadležna tužilaštva, kao i druge policijske agencije putem razmjene podataka naravno s našim partnerima i u regionu ali i šire.

Dakle, od drugih međunarodnih institucija kao i drugih partnerskih službi mislim da imamo dosta tih podataka i razmjenjujemo ih, tako da je mala mogućnost da se oni baš kreću prema Balkanu. Mislim da im to nije u cilju jer znaju šta bi ih ovdje čekalo, šta se može očekivati imajući u vidu naše zakonske procedure na koje će naići", kazao je Čampara.

Poručio je da "moramo biti oprezni, moramo razgovarati o tome, moramo razmjenjivati podatke, moramo pratiti situaciju i nadzirati i naše granice, ne samo BiH, nego da to čine i susjedne zemlje, da sarađujemo".

"Ja iskreno mislim da se oni neće odlučiti na tu rutu, ali naravno to nije isključeno, mogu se i ubaciti određeni ti elementi putem i migranata koji se kreću. Dakle, moramo biti svjesni te situacije i tih neugodnosti koje nas mogu zadesiti, ali ako policijske agencije i obavještajno-sigurnosne partnerske službe budu na nivou, ipak možemo preduprijediti i ovu sveukupnu situaciju.

Ali i tamo se (Turska, Sirija) situacija iz dana u dan mijenja tako da je vrlo teško sada govoriti o tačnim pokazateljima i egzaktnim podacima. Treba pustiti malo vremenu da vidimo kako će se tamo situacija razvijati, ali naravno moramo biti budni u svakom trenutku.

Mi smo imali dobrovoljne povratke oko 2014., 2015. godine. Poslije toga nema tih kretanja i povrataka ISIL-ovih boraca prema Balkanu odnosno prema BiH, ali naravno da je sve moguće, ne možemo ništa prepustiti slučaju", kazao je Čampara za N1.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...