SPECIJALITET DANA: Za ručak napravite ZAPEČENI NADJEVENI KROMPIR i oduševite ukućane…

Naš današnji odabir je fino jelo od krompira, mljevenog mesa i mozzarelle, donosimo recept za 5 osoba

  • Gastro

  • 21. Okt. 2019  

  • 0

SASTOJCI

4 velika krompira

500 g mljevenog mesa

125 g sira mozzarella

1 glavica luka

120 ml povrtnog temeljca

20 g koncentrata paradajza

1 režanj bijelog luka

1 kašika sjeckanog peršina

1/2 kašike sušene majčine dušice

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i biber

PRIPREMA

Bijeli luk protisnemo, mozzarellu narežemo na ploške, a luk nasjeckamo.

Oprane i osušene krompire viljuškom izbodemo sa svih strana, premjestimo ih u zdjelu, prelijemo maslinovim uljem, posolimo i rukama izmiješamo.

Ovako začinjene krompire stavimo peći na rešetku u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 50 minuta (ispod rešetke stavimo alu foliju).

Oko 25 minuta prije kraja pečenja, u tavu, na dvije, tri kašike ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo, promiješamo i pržimo dok malo ne omekša.

Zatim dodamo protisnuti bijeli luk, promiješamo, i čim zamiriše, dodamo mljeveno meso i pržimo ga često miješajući i usitnjavajući, dok ne postane zrnato.

Nakon 10-ak minuta ulijemo povrtnu juhu, dodamo majčinu dušicu, koncentrat paradajza, sjeckani peršin, začinimo solju i biberom, promiješamo i pirjamo na laganoj vatri još 5 minuta.

Pečeni krompir izvadimo iz pećnice i premjestimo ga u vatrostalnu posudu.

Zatim ga odozgo po sredini izbodemo viljuškom, pritisnemo s oba kraja kako bi se izbodeni dio rastvorio i mljevenim mesom nadjenemo svaki krompir.

Potom preko mesnog nadjeva stavimo po plošku mozzarelle i sve zajedno stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 170°C, još 5 minuta.

Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.

Prijatno!

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...