DANI PONOSA I SLAVE: 27 godina od osnivanja 5. korpusa

Centralno obilježavanje održano je u Bosanskoj Krupi svečanom akademijom na kojoj su evocirane uspomene na sve sjajne i hrabre podvige korpusa kojeg od milja zovu Sila nebeska.

  • Društvo

  • 21. Okt. 2019  21. Okt. 2019

  • 0

Nizom aktivnosti danas je u Bosanskoj Krupi obilježena je 27. godišnjica formiranja Petoga korpusa Armije Republike BiH.

Centralno obilježavanje održano je u Bosanskoj Krupi svečanom akademijom na kojoj su evocirane uspomene na sve sjajne i hrabre podvige ovog korpusa. Ranije danas, u okviru obilježavanja 27. godišnjice od formiranja 5. Korpusa A RBIH u sali Kulturnog Centra, organizacioni odbor u saradnji sa načelnikom Bosanske Krupe Arminom Halitovićem, upriličio je svečani prijem za ratne starješine, predstavnike Općine,  izvršne i zakonodavne vlasti kantona, predstavnika viših nivoa vlasti, kao i Oružanih snaga BiH. Bila je ovo još jedna prigoda za podsjećanje na ratni put 5. Korpusa sa osvrtom na specifičnosti Krupske 511. Slavne brigade.

alt

Štab Vrhovne komande Republike Bosne i Hercegovine je 29. septembra 1992. godine izdao naređenje za formiranje Petog korpusa Armije RBiH, a 21. oktobra 1992. odlukom Predsjedništva RBiH formiran je Peti korpus.

U sastav Petog korpusa ušle su starješine iz rasformirane Unsko-sanske operativne grupe koja je imala u svom sastavu sve pješadijske brigade, i dijelovi preformiranog Okružnog štaba TO Bihać, čije su formacije i nadležnosti smanjene.

Prvom naredbom, na mjesto komandanta korpusa je postavljen major Hajrudin Osmanagić, ali je ta odluka ukinuta prije njegovog preuzimanja dužnosti pa je general Ramiz Dreković postao prvi komandant Korpusa. Poslije generala Drekovića, komandant Petog korpusa Armije RBiH je postao general Atif Dudaković.

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je u i oko Bihaća te je uspio odbraniti grad od prodora srpskih snaga. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

U operaciji "Sana 95" 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, a zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH Sanski Most.

alt

Peti korpus Armije RBiH, koji se često naziva i "Silom nebeskom" i "Petom armijom", imao je  618 oficira, 829 podoficira i 8.705 vojnika. 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...