MAKEDONSKI POUČAK: Na svu sreću vlast u BiH nije poslušala Sabinu Ćudić i Nermina Nikšića!

Nakon što je Evropska unija odbila da otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, iako su te zemlje ispunile uslove, i u bosanskohercegovačkoj javnosti otvorilo se pitanje kredibiliteta i perspektive EU puta.

  • Politika

  • 23. Okt. 2019  23. Okt. 2019

  • 3

Brojni analitičari smatraju da je EU priredila "hladan tuš" za zemlje Zapadnog Balkana, te da se u tome smislu kao prioritet broj jedan nameće nastavak NATO integracija. 

Posebno je to značajno u kontekstu procesa formiranja nove vlasti gdje se koplja lome u vezi sa dostavljanjem Godišnjeg nacionalnog programa u sjedište NATO-a u Briselu, pri čemu za razliku od zemalja članica EU, Bosni i Hercegovini, otvoreniju i snažniju podršku daju Sjedinjenje Američke Države i Velika Britanija, dok sa druge strane, Dodiku i protivnicima NATO-a u BiH, podršku daje Ruska Federacija, koja upravo zadovoljno trlja ruke odlukom EU da Sjevernoj Makedoniji i Albaniji postave svojevrsnu rampu na njihovom EU putu. Tračak nade za jačanje NATO integracionih procesa daje i odluka Senata Sjedinjenih Američkih Država da jednoglasno podrži ratifikaciju prijema Sjeverne Makedonije u NATO, što je jasna poruka da SAD, za razliku od EU, ne namjeravaju napustiti svoje partnere na Zapadnom Balkanu. 

Imajući u vidu proces formiranja nove vlasti koji je usko povezan sa nastavkom NATO integracija Bosne i Hercegovine, čini se da je sada već potreban ne samo politički nego i širi društveni konsenzus o NATO integracijama kao prioritetnoj stvari države Bosne i Hercegovine, pa čak i u odnosu i na neodgovornu politiku EU. 

Međutim, radi istine i političke korektnosti valja ukazati i na one politike koje tome nikako ne doprinose i koje su tek unazad nekoliko mjeseci pledirale na to da se zbog EU perspektive, odustane od ANP-a i NATO-a, jer kako je tada lažno tvrđeno, za to ne postoji konsenzus, premda je jasno da postoje zakoni i odluke institucija BiH. Eklatantan primjer takve političke zablude koja se u javnosti nastojala nametnuti kao dominantno mišljenje, bili su istupi zvaničnika Naše stranke i SDP-a.

 Tako je zvaničnica Naše stranke Sabina Ćudić gostujući u programu jedne regionalne televizije na pitanje voditelja emisije oko imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH, čiji izbor članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić uvjetuju deblokadom NATO puta BiH, odnosno dostavljanjem ANP-a, izjavila da nema smisla trošiti energiju na pitanjima oko kojih ne postoji konsenzus te da bi svu energiju trebalo skoncentrirati na evropski put BiH oko kojeg postoji konsenzus. 

-Mislim da je važno napomenuti da postoji konsenzus u BiH o Evropskoj uniji. E, sada imaju dvije strategije. Jedna je gdje ćete insistirati na onome oko čega ne postoji konsenzus ili ćete uložiti sve napore da napredujete u onom segmentu u kojem se svi građani BiH slažu, a oko malo stvari se svi građani BiH slažu. Jedna rijetka stvar je Evropska unija. Hoćemo li uložiti napore tu ili ćemo svoj politički kapital trošiti tamo gdje nema konsenzusa, to je pitanje – izjavila je dopredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

 Bilo bi jako zanimljivo danas čuti stav Zorana Zaeva o prijedlogu Sabine Ćudić. 

Promašeniju političku procjenu o aktuelnim političkim kretanjima od Naše stranke imao je još jedino lider SDP-a Nermina Nikšića, jer kako u svjetlu posljednje posjete premijera Rusije Dimitrija Medvedova Beogradu i u svjetlu otvorene podrške Dodikovoj opstrukciji NATO puta, sagledati nedavno iznesenu ocjenu Nermina Nikšića i SDP-a o nepostojanju ruskog utjecaja na Dodika. 

Na novinarsko pitanje da li po njegovom mišljenju Milorad Dodik povlači poličke poteze pod utjecajem i pritiskom Rusije, Nikšić je rekao da misli da se ne radi o ruskom ujecaju na Dodika. "Dodik je pragmatičan političar, koji povlači poteze u skladu sa očekivanjima vlastitog biračkog tijela u RS-u".

Nermin Nikšić se ovom izjavom svrstao u malobrojne domaće političare, iz oba eniteta, koji u politici koju vodi Milorad Dodik ne prepoznaje utjecaj i ulogu Rusije.  

Prema tome, a uzimajući u obzir ove političke stavove, jasno je da one politike koje su propagirale ovako promašene i po državu neizmjerno štetne stavove, pred građanima Bosne i Hercegovine moraju snositi političku odgovornost, jer svaki politički angažman, neovisno o tome da li se radi o angažmanu kroz vlast ili kroz opoziciju sa sobom nosi odgovornost ali i posljedice. 

Jer niti je tačno da u ovom trenutku EU može i smije biti prioritet u odnosu na NATO, niti je tačno da glavni protivnici NATO-a u BiH nisu pod malignim utjecajem Rusije.

Bosna i Hercegovina proživljava ozbiljne političke procese koji se direktno tiču njene opstojnosti. Shodno tome, treba ozbiljne i odgovorne ljude koji su u stanju da prate osnovna geopolitička kretanja, a ne šarlatane i avanturiste koji lagodno žive u svojim ulogama opozicionara bez odgovornosti.

 (S.B.)

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...