KLASIK MEĐU PRILOZIMA BOLJI NO IKAD: Trik za ukusniji pire krompir

Pire krompir je pravi klasik među prilozima. Za to se oljušte krompiri, skuvaju u vodi, dobro izgnječe,nakon čega se doda malo mlijeka, margarina, muskatnog oraščića, soli i bibera.

  • Gastro

  • 23. Okt. 2019  

  • 0

To je, osnovni recept. Međutim, profesionalni kuvari tvrde kako pomoću jednostavnog trika pire može dobiti još bolju aromu.

Naime krompir je poput malog sunđera - upija tečnost u kojoj se kuva (zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire). Ali, voda ne daje pireu nikakvu aromu, zbog čega je najbolje krompir odmah skuvati u lagano posoljenom mlijeku. Tako će krompir odmah preuzeti dio arome i kasnije će biti kremast.

Osim toga, kod kuvanja dodajte malo gustina u mlijeko. Ako vam kasnije bude trebalo još malo tečnosti za pire, nećete morati da dodajete hladno mlijeko iz frižidera, nego mješavinu mlijeka i gustina – to će zgusnuti i dodati aromu pireu.

Savjet za gurmane

Za još intenzivniji ukus možete skuvati krompir u pavlaci za kuvanje i začiniti s malo bijelog luka i svježim začinskim biljem (poput majčine dušice ili ruzmarina).

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...