BOŠNJAČKI BRATOUBILAČKI DŽIHAD

Mudžahedini iz BiH su raspoređeni u vojne formacije koje međusobno ratuju, od njih se ogradila čak i „službena“ Al Qaida?!

  • Društvo

  • 18. Mar. 2014  18. Mar. 2014

Samo nekoliko dana prije nego što su mediji objavili vijest o pogibiji još jednog mudžahedina u Siriji - Ferida Tatarevića iz Zenice, Slobodna Bosna došla je u posjed iskaza koji je na policijskom saslušanju, po povratku u BiH, dao jedan od pedesetak džihad ratnika, tek pristigao iz sirijskog građanskog rata.

Budući da je posrijedi vjerodostojno svjedočenje dobrovoljca koje će biti korišteno u daljoj istrazi o organizatorima odlaska bh. državljana na sirijska ratišta, njihovom vojnom rasporedu i formacijama u kojima se bore, povjerljivi nam je dokument ustupljen pod strogim uvjetima.

Pored zabrane otkrivanja policijske agencije koja vodi istragu, obavezali smo se da ćemo strogo zaštititi identitet svjedoka, vodeći računa o njegovoj sigurnosti.

Mladić je iz Sarajeva prvi put se u Siriji našao prije godinu dana i tada je na ratištu ostao oko tri mjeseca, nakon čega se vratio u BiH. Ponovno je otišao u oktobru 2013., ali je zbog kaotičnog stanja, koje se u Siriji drastično pogoršalo oko Nove godine, pobjegao već koncem januara, odlučan u namjeri da se tamo više neće vraćati.

„Iako se u bh. medijima piše da su grupe dobrovoljaca koje ratuju u Siriji dobro organizovane i ustrojene pod komandom Al Qaide, nas je dočekalo sasvim drugačije stanje. Radi se o grupama koje djeluju stihijski, bez ikakve strategije, reda, discipline... Jedine ozbiljne vojne formacije su one koje vode Čečeni. Kod ostalih se ne zna ni ko pije ni ko plaća, to je takva vojska da se čak i Al Qaida javno od njih ogradila“, tvrdi ovaj džihad ratnik.

On je pojasnio da su borci iz BiH u borbene operacije išli bez ikakve pripreme, izviđanja terena, bez koordinacije s drugim vojnim postrojbama, naredbe i plana. Na ratišta su ih slali kao glinene golubove, što je za posljedicu imalo ranjavanje i pogibiju nekolicine tek pristiglih, neiskusnih dobrovoljaca.

„Često se događalo da osvoje neki neprijateljski položaj i, umjesto da ga utvrde i pripreme za kontraofanzivu neprijatelja, oni odu dalje u pljačku. To neprijateljske snage iskoriste, povrate položaje i, naravno, ubiju nekolicinu naših. Dešavalo se i to da se braća bore da osvoje neki položaj, a da u isto vrijeme, samo nekoliko stotina metara dalje, druga braća švercuju robu s istim neprijateljem“, ispričao je policajcima Sarajlija, napominjući kako su „sveti ratnici“ iz BiH po dolasku u Siriju sami morali kupovati oružje.

(S.Mijatović)

(Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Slobodne Bosne, koji je u prodaji od četvrtka, 20. marta.)

loading...

trenutak ...