VIŠKOVIĆ SE HVATA ZA GLAVU: Zbog ovoga je „Pavgordu“ zabranjeno preuzimanje „Alumine“…

Okružni privredni sud u Bijeljini privremeno je zabranio da fočanski „Pavgord“ naplati potraživanja koja ima prema Fabrici glinice (FG) „Birač“ tako što će izvršenje biti provedeno nad „Aluminom“

  • Ekonomija

  • 03. Nov. 2019  

  • 0

Sud u Bijeljini donio je prije tri dana Rješenje kojim se određuje privremena sudska mjera obezbjeđenja kojom se zabranjuje firmi „Pavgord“, kao i bilo kojem drugom organu ili instituciji da preduzimaju radnje izvršenja ili naplate po Ugovoru o zalozi na udjelima „Alumine“ zaključenog između „Ukio banke“, „Birač Europe“ i „Alumine“, kao i po pratećoj Potvrdi o registraciji zaloga koja se vodi pri Ministarstvu pravde BiH.

Sud navodi da je „Pavgord“ dužan trpjeti i prihvatiti zabranu, te mu se nalaže da obustavi sve radnje preduzete u cilju izvršenja ili naplate.

Naime, FG „Birač“ u stečaju tužila je Ukio banku, firmu „Birač Europe“, „Pavgord“ i „Aluminu“ radi utvrđenja ništavnosti ugovora o zalozi na udjelima „Alumine“ u vrijednosti od 154,2 miliona KM.

FG „Birač“ je predložila određivanje sudske mjere obezbjeđenja, što je Okružni privredni sud Bijeljina prihvatio i najnovijim Rješenjem odredio privremenu mjeru koja je na snazi od dana donošenja (30. oktobar) do donošenja odluke suda o redovnoj mjeri.

preuzimanje alumine

Podsjećamo, na osnovu ugovora o zalozi „Pavgord“ vodi izvršni postupak prodajom i zapljenom udjela koje FG „Birač“ ima u „Alumini“, a na osnovu rješenja Osnovnog sud u Zvorniku. Na to rješenje se FG „Birač“ žalio Okružnom sudu u Bijeljini.

Iz Advokatske kancelarije “Sajić” koja zastupa “Pavgord” kažu da najnovija privremena mjera nema nikakvog efekta.

“Tužba FG “Birač” i prijedlog za privremenu mjeru obezbjeđenja su prvobitno bili odbačeni, pa je Viši privredni sud ukinuo to i vratio Okružnom privrednom sudu Bijeljina na ponovni postupak uz obrazloženje da treba odlučivati o toj stvari, pa kad već odlučuje onda po automatizmu donosi privremenu mjeru. Mi smo dali izjašnjenje i privremena mjera će biti stavljena van snage i onda će se raspravljati o trajnoj mjeri obezbjeđenja, hoće li je biti ili ne. Mi smatramo da ne postoje uslovi za to. Izvršni postupak svakako stoji zbog žalbe FG “Birač” na Okružnom sudu Bijeljina tako da ovo ništa ne zaustavlja, nema efekta”, kazao je Aleksandar Sajić.

„Pavgord“ je otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ i njenih kćerki firmi u iznosu od 155 miliona KM i upisan je kao založni povjerilac čime je stekao pravo da bude tražilac izvršenja, piše Capital.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...