HRABRO LICE SRPSKOG NOVINARSTVA: 16 mjeseci zatvora za prijetnje Brankici Stanković

Osuđen jer je za vrijeme utakmice Partizan – Shaktar, koja je direktno prenošena na TV, gumenu lutku koja je simbolizirala Stankovićevu, "nabijao na metalnu šipku"

  • Sport

  • 13. Jun. 2012  20. Jun. 2012


Jedan od vođa navijačke grupe "Alkatraz" beogradskog Partizana, Miloš Radisavljević Kimi, osuđen je danas na ukupno 16 mjeseci zatvora, zbog ugrožavanja sigurnosti i prijetnji novinarki B92 Brankici Stanković.

Navijač, kome se sudi i u postupku za paljenje beogradske džamije 2005. godine, u pritvoru je proveo ukupno sedam mjeseci, što mu se uračunava u kaznu.

Radisavljević je osuđen jer je za vrijeme utakmice Partizan – Shaktar, koja je direktno prenošena na TV, gumenu lutku koja je simbolizirala Stankovićevu, "nabijao na metalnu šipku".

Nakon toga, gumenu lutku je bacio drugim navijačima, koji su pjevali pjesmu "Otrovna si kao zmija proći ćeš kao Ćuruvija", upućenu Stankovićevoj.

Presuda Radisavljeviću epilog je prijetnji hrabroj novinarki koja je u emisiji Insajder razotkrila kriminalnu pozadinu navijačkih skupina u Beogradu.

”Biće pucnjave ovih dana, treba ti prosuti mozak!”, “Naruči sama krst i sanduk!”, “Dva, tri noža u stomaku stoje. Radovi se navijači nikoga ne boje!”, “Iza ugla cigla u vugla, čuvaj se mraka!”, samo su neke od mračnih poruka nakon kojih je Brankica Stanković dobila policijsku zaštitu.

U Insajderu je Stanković dokazala koliko je Srbija nemoćna da kazni ekstremne navijače Partizana, Crvene zvezde i Rada koji se terete za najteža krivična djela ubistva, prodaju droge, nanošenje teških tjelesnih povreda, iznudu, otmice, pljačka, prijetnje klanjem i ubijanjem. Protiv pojedinih vođa, u posljednjih nekoliko godina, podnijeto je više od sto krivičnih prijava za razna krivična djela

Na pitanje kako su ove grupe stekle takvu moć, odnosno kako je došlo do toga da niko u državi ne smije da se suprotstavi huliganima iz navijačkih grupa”, Stanković je u razgovoru za Slobodnu Bosnu kazala:

“Odgovor na to pitanje leži u njihovim počecima, odnosno u njihovim kreatorima. Ljudi sumnjivih biografija na stadion su ušli još početkom 90-ih. Tada je vođa navijača Crvene zvezde postao Željko Ražnatović Arkan, čovek iz podzemlja, koji je istovremeno radio i za Službu državne bezbednosti, pa su mu mnoga krivična dela bila oproštena. Njegova misija bila je da ujedini navijače koji su počeli da se suprotstavljaju režimu Slobodana Miloševića i da ih povede u rat.

Naime, u vreme kada se posle mitinga na Gazimestanu 1989. znalo da Slobodan Milošević dolazi na vlast, navijači Crvene zvezde su pevali: “Zvezda, Zvezda, to je srpski tim, Slobodan Milošević ponosi se s njim!”. Gotovo istovremeno, Sever se podelio na pristalice Vuka Draškovića, s jedne i četničkih vojvoda Vojislava Šešelja i Mirka Jovića, s druge strane. Arkan je izabran za čoveka koji je ovu energiju trebalo da kanališe, kako ne bi predstavljala opasnost po Miloševićev režim, koji je kretao u ratove.

Od svih odgovornih faktora dobio je neku vrstu saglasnosti da Delije kojima je on dao ime, povede u rat. Takve grupe su poslednjih dvadeset godina skandirale dolasku Slobodana Miloševića na vlast, odlazile u rat, bile u prvim redovima 5. oktobra, palile džamije i ambasade, rušile grad, pljačkale prodavnice u centru Beograda. Navijanje se često pretvaralo u srbovanje, a borba za srpsku stvar bila je pokriće za rušilačke pohode.

Na stadionima i van njih ekstremne grupe navijača poslednjih godina su se pretvarale u horde huligana, spremni da zbog politike vrlo organizovano i jedinstveno postanu opasno oružje u rukama onih koji su uspjeli da ih kontrolišu."

Dodala je i ovo:

„Koristeći ostrašćenost populacije sklone sportu, postali su “privatne armije”, koje služe u raznovrsne svrhe, sve do ubistva na javnim mestima, sticanjem dobiti na nelegalnom poslovima, do nasilnog sprečavanja privatizacije klubova, a koja bi mnoge mešetare iz oblasti sporta ostavila bez značajnih finansijskih sredstava. Uvek u grupi, po principu vučijeg čopora, traže žrtve svojih razularenih strasti, mržnje i netrpeljivosti. Prema huliganskom ponašanju navijača rukovodstva pojedinih sportskih klubova odnose se blagonaklono, a često i staju u njihovu zaštitu. Veliki uticaj na rukovodstva klubova imaju vođe navijača, koji učestvuju u donošenju svih važnijih odluka.

Redakcija emisije “Insajder” istraživala je mnoštvo intrigantnih tema – ratne zločine, pozadinu ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, tajne službe, nogometnu mafiju, građevinsku mafiju i njihove veze sa svim strukturama vlasti u zemlji...

Bavila se i razotkrivanjem mafijaških klanova u Srbiji.

Tridesetsedmogodišnja Brankica Stanković dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada za istraživačko novinarstvo. (N.H.)

trenutak ...