ZABORAVLJENI HEROJ BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Hapsili su ga i zatvarali, gazio je hladne: Neretvu, Drinu, Sutjesku, probijao se kroz Bosansku Krajinu, Bugojno, Kupres, ni Tito se nije odvajao od njega…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 07. Nov. 2019  

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je Mitar Bakić, učesnik NOB-a i narodni heroj Jugoslavije. Bakić se rodio na današnji dan 1908. godine u Berislavcima, kod Podgorice. Potiče iz zemljoradničke porodice. Nakon završetka gimnazije u Podgorici, studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Za vrijeme studija pridružio se naprednom studentskom pokretu i 1932. godine postao član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Po nalogu KPJ radio je u legalnim političkim strankama i bio član Centralnog odbora Jedinstvene radničke partije Jugoslavije.

MITAR BAKIĆ I PEKO DAPČEVIĆ

Godine 1936. Centralni komitet KPJ ga je uputio, kao svog delegata, u Crnu Goru, radi pomoći Pokrajinskom komitetu KPJ za Crnu Goru i formiranja organizacija „Crvene pomoći“. Mitar je bio član komisije za prebacivanje dobrovoljaca u Španiju.

Godine 1936. uhapšen je u Zagrebu i izveden pred Sud za zaštitu države, ali je oslobođen uslijed nedostatka dokaza. Učesnik je Pete zemaljske konferencije KPJ održane oktobra 1940. godinu u Zagrebu. Dana 10. aprila 1941. godine izabran je za člana Vojnog komiteta pri CK KPJ.

Bakić je aktivno radio na pripremi i organizovanju Trinaestojulskog ustanka naroda Crne Gore. Juna 1942. godine Bakić  jepostavljen za političkog komesara Četvrte proleterske crnogorske NOU brigade. Sa brigadom je učestvovao u pohodu u Bosansku krajinu i nizu teških borbi u ovoj oblasti: Bugojno, Kupres, Bosansko Grahovo…

Novembra 1942. godine, kada su formirane prve divizije NOVJ-a, postao je politički komesar Druge proleterske divizije. Sa divizijom je učestvovao u borbama na Neretvi, protivudaru kod kod Gornjeg Vakufa, prodoru u Hercegovinu, borbama na Drini, Sutjesci, Zelengori i istočnoj Bosni. Septembra 1943. godine postao je politički komesar Drugog udarnog korpusa NOVJ. Juna 1944. godine imenovan je za sekretara Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije (NKOJ) i šefa Kabineta maršala Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Nakon oslobođenja Jugoslavije Bakić je bio generalni sekretar prve Vlade FNRJ, formirane 1945. godine, a od 1950. do 1952. godine i član jugoslavenske delegacije na zasjedanjima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

MITAR BAKIĆ I PEKO DAPŠEVIĆ S RUSIMA

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja Jugoslavije odlikovan je 20. decembra 1951. godine.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...