"SB" EKSKLUZIVNO SAZNAJE; RASPLET SLUČAJA "DANIS & DAMIR": Inspekcija PONOVO naređuje poništavanje konkursa za izbor TANOVIĆA i ŠAGOLJA na ASU, ali i poništavanje Šagoljeve "sumnjive diplome..."

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu, po nalogu kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade obavila je dodatne provjere na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu te Senatu

  • Mini market

  • 08. Nov. 2019  08. Nov. 2019

  • 0

Univerziteta u vezi sa (ne)legalnošću prijema Danisa Tanovića za redovnog profesora i Damira Šagolja za docenta na ASU. Nakon obavljenih kontrola, provjera dokumentacije, procedura.. Kantonalna inspekcija je 31. oktobra sačinila Informaciju o izvršenom inspekcijskom nadzoru koja je proslijeđena nadležnom ministarstvu, kao i UNSA i Akademiji scenskih umjetnosti.

PONIŠTITI KONKURS I ŠAGOLJEV MAGISTERIJ

U rezimeu ovog dokumenta sačinjenog na deset stranica Kantonalna inspekcija donosi svoj konačni zaključak u vezi sa ovim slučajem  koji mjesecima intrigira stručnu, akademsku, ali i najširu javnost što ne treba čuditi zna li se da se u središtu potencijalnog skandala nalaze dvojica uglednih, nagrađivanih, planetarno poznatih umjetnika Tanović i Šagolj.

"Imajući u vidu ranije uvtrđeno činjenično stanje, kao i utvrđeno stanje u ponovnom postupku", piše u Izvještaju Kantonalne inspekcije, "inspektor će u konkretnom slučaju djelovati izdavanjem rješenja u kojem se Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu naređuje da poništi konkurs za izbor nastavnika za oblast Režija, kao i konkurs za izbor nastavnika u oblasti Audio-vizuelne umjetnosti". U zaključku dalje piše kako će shodno tome "inspektor djelovati i rješenjem prema Univerzitetu u Sarajevu kojim se naređuje da se poništi odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o izboru Danisa Tanovića u zvanje redovnog profesora za oblast Režije na Akademiji scenskih umjetnosti, kao i odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o izboru Damira Šagolja u zvanje docenta za oblast Audio-vizuelne umjetnosti na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu".

U zaključku Informacije Kantonalne inspekcije stoji kako će na osnovu ranije utvrđenih činjenica, kao i činjenica koje su prikupljene u ponovljenom inspekcijskom postupku "inspektorat djelovati rješenjem  "kojim se naređuje Univerzitetu u Sarajevu da poništi Rješenje...kojim se Damiru Šagolju priznaje visokoškolska kvalifikacija magistar umjetnosti (master of arts) stečena na Univerzitetu umjetnosti u Londonu, u svrhu zapošljavanja".

Ovim zaključcima su državni organi, dakle, stavili tačku na uvtrđivanje činjenica vezanih za izbor Danisa Tanovića za redovnog profesora režije na Akademiji scenskih umjetnosti i Damira Šagolja na poziciju docenta na ASU. Kantonalna inspekcija je po zahtjevu režisera Ahmeda Imamovića, koji je konkurirao na mjesto na koje je primljen Tanović, tokom ljeta izvršila kontrolu i ustanovila brojne nezakonitosti, povrede procedure  u vezi sa spornim zapošljavanjima na ASU i tražila poništavanje konkursa na kojima su Tanović i Šagolj primljeni. Kako se tvrdilo u prvom izvještaju Inspekcije kandidati nisu zadovoljili formalne uvjete vezane za nostrificiranje i ekvivalenciju diploma. Uslijedile su žalbe ASU i Senata Univerziteta upućene kantonalnom  Ministarstvu obrazovanja nauke i mladih. Prije mjesec dana Ministarstvo je izašlo sa saopćenjem u kojem je uglavnom potvrdilo navode Kantonalnog inspektorata, te djelomično uvažilo  žalbu Senata Univerziteta tako što je diploma Danisa Tanovića stečena u Belgiji 2007.godine ocijenjena legalnom i ispravno nostrificiranom.

HOĆE LI NAREDBA BITI PROVEDENA?

Ministarstvo je u svom rješenju zatražilo od Kantonalne inspekcije da još jednom izvrši provjere u ASU i Senatu Univerziteta i ustanovi ko je sve sudjelovao u nezakonitostima koje su uočene u procesu prijema Tanovića i Šagolja na ASU. Kako stoji u novoj Informaciji Kantonalnog inspektorata, to je i učinjeno, inspektori su razgovarali sa odgovornim na ASU i Senatu Univerziteta i konstatovali ozbiljne propuste u izbornoj proceduri.

Foto: Slobodna Bosna

No, kako se može  pročitati, najveću pažnju inspektora privukla je dokumentacija koju je na konkurs dostavio Damir Šagolj, a Komisija za izbor je uvažila kao potpunu i blagovremeno dostavljenu. Komisiju su sačinjavali Erol Zubčević, snimatelj i blizak suradnik Danisa Tanovića i Damira Šagolja na filmskim projektima,  njegova supruga Aida Begić- Zubčević i Zijad Mehić. Svi oni prošli su preko notorne činjenice da kandidat Šagolj nije dostavio diplomu o zavšenom fakultetu, dakle drugom stepenu, što je također promaklo i generalnom sekretaru Senata Univerziteta.  Potvrdu, a ne diplomu, sa Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu da je prije rata imao status apsolventa, kako su konstatovali inspektori, Šagolj je priložio tek u junu mjesecu ove godine, pola godine nakon što je primljen u radni odnosu na ASU.

Hoće li Akademija scenskih umjetnosti i Senata Univerziteta u Sarajevu provesti naredbe  Kantonalne inspekcije, poništiti konkurse za Tanovića i Šagolja,  ili će se žaliti i na ovaj izvještaj, uskoro ćemo saznati. No, imajući u vidu zategnute odnose na relaciji Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih, sa jedne, te rektora Univrziteta Sarajevo, sa druge, strane, nije isljučeno da se i ovaj slučaj koji je napokon raspetljan  dodatno ispolitizira i razvuče u nedogled.  

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...