CIJELI SVIJET JE BIO ZGROŽEN: Godišnjica rušenja jednog od najljepših simbola države (FOTO, VIDEO)

U nominacijskom dokumentu za upis mostarskog Starog grada na UNESCO-ovu listu za zaštitu Svjetske kulturne baštine stoji: “9. novembra 1993. godine Stari most u Mostar je konačno srušen.  Most je koji je vidio mnogo ratova, preživio mnogo godina više nije postojao. Nakon hiljada projektila srpske artiljerije  po Mostaru od aprila 1992, a nakon toga i hrvatske od maja 1993. godine, zločin je kompletiran”.

  • Jeste li znali

  • 09. Nov. 2019  09. Nov. 2019

  • 0

“Jedno od graditeljskih čuda iz 16. stoljeća, krunsko postignuće ekstraordinarne kreativne ere islamske kulture je nestalo. Star most je sadržavao značenje duha cijele Bosne i Hercegovine. Esencija mosta je susretanje i pridruživanje tog duha. Država, kao i most, mogli su biti razbijeni samo uništavanjem, jer je Stari most bio produkt individualne kreativnost i kolektivnog iskustva. Star most je transcendirao našu individualnu sudbinu. Mrtav čovjek je jedan od nas, most je jedan od svih nas zauvijek”, također stoji u dokumentu.

A kada je zavšena izgradnja mosta 1566. godine zapisan je hologram koji je zabilježio Mevlana Derviš Husejn iz Mostara simboličnog naziva “Svod svemoći”.

Neka je vesela duša sultana Mehmeda,

Koji je ostavio slično humano djelo,

A (sultan) Sulejman neka je zdravo,

Za čije je vladavine pobjedonosno završena gradnja.

Zalaganjem nazira (nadzornika) most je dovršen.

U navedenom dokumentu UNESCO-a izdvojena je i specifičnog mostarskog Starog mosta koja ga čini jedinstvenim u svijetu: “Ima i drugih jednokrilinih mostova velikog raspona, ali nijedan nema tako tanku lučnu struktura izravno utemeljenu na masivnim stjenovitim obalama rijeke.

alt

alt

Najstariji podatak koji govori o postojanju Mostara jeste iz 1468./69., kada je evidentirano postojanje trga i nahije pod imenom Köprü Hisar (Most pored tvrđave). Osmanska vlast, koja je u postojećim tvrđavama na ovim prostorima vidjela vojno-strateški značaj, dala je sredstva za njihovu popravku te izgradnju mosta koji će spajati dvije obale Neretve. Ovaj most služit će svrsi sve do 1566. godine, kada će pri popravci tvrđave biti zamijenjen novim kamenim mostom.

U toku 1565. godine građani Mostara uputili su sultanu Sulejmanu Veličanstvenom u Istanbul predstavku da se u kasabi Mostar, preko rijeke Neretve, nalazi most. Pošto je on u ruševnom stanju, zamolili su da se umjesto dotrajalog mosta sagradi novi most. Sultan je odobrio da se stari most poruši, da počne gradnja novog mosta, te je u vezi s tim izdao određene naredbe naslovljene na mostarskog kadiju i Muhamed-bega, nadzornika sultanovih hasova u Hercegovini.

Gradnja Mosta sultana Sulejmana započeta je poslije 11. marta 1566. godine, a završena je u toku građevinske sezone 1566. godine. Znači da je gradnja mosta izvršena za nekoliko mjeseci, upravo onako kako je proračunom stručnjaka i predviđeno.

alt

Kako je vrijeme izbrisalo sjećanje na ime graditelja mosta u Mostaru, a naučna istraživanja historijskih dokumenata pohranjenih u Državnom arhivu u Republici Turskoj nisu vršena sve do iza druge polovine 20. stoljeća, objavljen je niz tekstova u kojima je isticano da je most na Neretvi u Mostaru baština iz rimskog doba, ili da je to djelo dalmatinsko-italijanskih majstora.

Johan Roskiewicz, pisac studije o Bosni i Hercegovini, koristeći se narodnim predajama, navodi da je most na Neretvi u Mostaru dao sagraditi car Trajan, a da ga je dao obnoviti i renovirati sultan Sulejman Veličanstveni.

To što narodna tradicija određeni stari pisci vezuju gradnju mosta za dalmatinsko-italijanske majstore ima svoju historijsku podlogu. Dubrovčani su u Bosanskoj kraljevini, a isto tako i u Osmanskoj državi bili aktivni u gradnji i sakralnih i profanih objekata.

alt

Ko je, ustvari, bio Hayruddin i zašto je baš on poslan u Mostar da gradi novi most preko rijeke Neretve? Pretpostavka je da je on porijeklom iz ovih krajeva, da je posredstvom devširme stigao u Istanbul i da se na sultanovom dvoru obrazovao u tehničkoj školi. Po završenom studiju, radio je u timu državnih arhitekata. Kako je Hayruddinov maternji jezik bio jezik područja u kojem je trebao da se sagradi ovaj objekat, upućen je da izvrši procjenu terena i drugih potrebnih elemenata. Poznavanjem jezika i lokalnih prilika mogao je ostvariti potrebnu komunikaciju i na terenu i sa izvođačima projekta, što je znatno olakšavalo izvođenje radova.

Prema projektu mimara Hayruddina sagrađen je most raspona od 46 aršina, odnosno 28,70 metara, sa lukom visine 21 metra od ljetnog vodostaja, a širok 4,5 metara. Most je građen od tesanog kamena zvanog tenelija, koji je vađen iz kamenoloma u Mukoši, oko 5 km južno od Mostara. U konstrukciju mosta ugrađeno je preko 456 kamenih blokova ovog kamena, ali tačan broj nije mogao biti izračunat, jer je dio ovih kamenih blokova, oko 60, u srednjem dijelu mosta, prilikom njegovih krpljenja, prekriven malterom.

Sam oblik mosta takođe ima svoju priču i kaže se da on predstavlja život. Da sam most predstavlja jednu polovinu kruga, a njegov odraz u vodi je druga polovina kruga, a ta cjelokupna slika predstavlja život.

alt

alt

alt

Ljepotom Starog mosta bio je očaran i Evlija Čelebija, pa je u svojim putopisima zapisao slijedeće: “Kada se ovaj most pogleda iz daljine, izgleda okrugao kao luk iz kojeg je tek izletjela strijela, pa je tako stao. Neimarski ukus, preciznost, eleganciju, koja je unošena u ovu divnu kamenu tvorevinu, nije pokazao ni jedan stari neimar. Otkako je sazidan ovaj visoki most, otada ovamo dolaze neki veziri, prvaci i visoki dostojanstvenici da ga vide. I sjedeći u pomenutom čardaku, oni promatraju kako mnoga smiona djeca šehera stoje spremna na ivici mosta. I kad se zatrče i skoče sa mosta, padaju dolje u rijeku i lete u zraku kao ptice, praveći, svaki od njih, posebnu vrstu akrobacije”.

alt

alt

 alt

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...