ZAPADNI ILI RUSKI UTJECAJ U BiH: Evo šta kažu analitičari koji je jači

Pitanje ruskog utjecaja na političke prilike u BiH svakodnevna je tema u velikom broju medija u našoj zemlji, pa se s razlogom postavlja pitanje čiji utjecaj je jači - ruski ili zapadni.

  • Politika

  • 13. Nov. 2019  

  • 0

Rusija je u Vijeću za implementaciji mira redovno uz stavove RS-a koji idu na štetu države Bosne i Hercegovine.

Rusija koristi konflikte unutar BiH

Profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Elmir Sadiković u razgovoru za Vijesti.ba je rekao da je ruski utjecaj u ovom trenutku srazmjeran slabosti zapadnih zemalja.

- Integracija BiH u NATO savez je uslov stabilizacije mira i tako ga treba posmatrati - kaže Sadiković.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nekoliko navrata je sam isticao kako mu PIC ne može ništa zbog uloge koju u tom tijelu ima Rusija.

- Iako gospodin Dodik svoju političku poziciju, uz direktnu podršku Rusije, gradi na "anti - NATO" platformi, mislim da dugoročno taj proces nema alternativu i da će BiH u budućnosti postati dio NATO saveza - navodi Sadiković.

Smatra da je i Rusija toga svjesna, ali i da vješto unutrašnje političke konflikte u BiH, ali i u pitanju odnosa Beograda i Prištine, kontroliranom destabilizacijom ovih zemalja kroz podršku proruskim političkim projektima, koristi kako bi ostvarila određene ustupke u geopolitičkim sukobima sa zapadom na drugim prostorima.

Sadiković dodaje da je trenutna snaga utjecaja Rusije srazmjerna slabosti lidera zapadnih zemalja u artikulaciji njihovih interesa na prostoru Zapadnog Balkana i političkoj krizi unutar EU. Ističe da je tačna konstatacija da bez unutrašnjeg konsenzusa ne možemo ostvariti taj cilj.

- Geografski, kulturno-civilizacijski pripadamo Evropi, "živimo" i razvijamo se od zapadnih kredita, težimo evropskim vrijednostima i ekonomskom blagostanju. I ključno pitanje koje treba postaviti onima koji imaju odgovornost i moć da donose političke odluke je: šta je alternativa zapadnom sigurnosnom, ekonomskom i vrijednosnom okviru - kaže naš sagovornik.

Integraciju BiH u EU i NATO savez, dodaje, ne treba posmatrati odvojeno, a ono što posebno zabrinjava jeste kriza unutar EU i negativan odnos (prvenstveno Francuske) prema proširenju i integraciji zemalja Zapadnog Balkana.

- Time se šalje loša poruka stanovništvu tih zemalja i jačaju političke snage unutar tih zemalja koje su protiv euroatlantskih integracija - zaključuje profesor Sadiković.

Balkanu prijeti destabilizacija opasnih razmjera

EU mora, bez obzira na svoje unutarnje probleme, napokon ozbiljno preuzeti svoju ulogu u integraciji Zapadnog Balkana ili biti spremna za moguću destabilizaciju veoma opasnih razmjera, upozorava u razgovoru za Vijesti.ba profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić.

- Kada smo kao država BiH u decembru prošle godine pozvani da predamo ANP, izjavio sam da je legitimno pravo promijeniti politički stav (što su uradili politički predstavnici entiteta RS). Ali ono što je nedopustivo jeste da se promjenom tog 'političkog' stava blokira dalji put u NATO savez i to nepoštivanjem Ustava, zakona, te strategija ove zemlje - smatra naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, blokada koja je nakon toga uslijedila, kako dalje saradnje sa NATO-om, tako i neformiranja vlasti u BiH, ide na račun političkim predstavnicima entiteta RS.

Ističe da ono što je najproblematičnije, jeste da rješenje postoji i može ga donijeti visoki predstavnik korištenjem svojih bonskih ovlasti.

- Konstantno popuštanje, na bazi koncepta 'vi se morate dogovoriti', dovelo je do ovih veoma opasnih i ozbiljnih blokada kojima se direktno krši stabilnost i sigurnost izgrađenog sistema daytonske BiH. Na političko-društvenoj sceni je postalo normalno zagovarati secesionističke politike i rušiti državu BiH - navodi Ahić.

Ukoliko bi se našoj zemlji dogodio sličan scenario kao u Makedoniji, kojoj čelnici EU nisu odobrili pristupne pregovore uprkos ispunjenju uslova, ovaj profesor uvjeren je da bi to bilo pogubno za put BiH u EU.

- To se ni u kojem slučaju ne smije desiti, jer bi još više dalo vjetra u leđa secesionističkim politikama na terenu. EU mora, bez obzira na svoje unutarnje probleme, napokon ozbiljno preuzeti svoju ulogu u integraciji Zapadnog Balkana ili biti spremna za moguću destabilizaciju veoma opasnih razmjera - zaključuje Ahić.

Rusija će osim NATO puta opstruirati i EU put BiH

Dekan FPN-a u Sarajevu Sead Turčalo kazao je za Vijesti.ba da je, kada je u pitanju jačina ruskog i zapadnog utjecaja u BiH, ovdje više pitanje ko ima jasniju predstavu šta želi u BiH, odnosno u cijeloj regiji.

- Ako pratimo diskurs i djelovanje Rusije i njezinih isturenih igrača u BiH, onda je jasno da je rusko oponiranje vanjskopolitičkim ciljevima BiH snažnije, nego zalaganje zapadne divizije međunarodne zajednice da se prevaziđu te prepreke - kaže Turčalo.

Naglašava da je Rusija konkretna i uspješna u onolikoj mjeri koliko je zapadna divizija međunarodne zajednice nezainteresirana ili isključivo reaktivna, a ne proaktivna u svom djelovanju, pa i po pitanju NATO integracija BiH.

- U svim slučajevima na Zapadnom Balkanu domet Rusije po pitanju blokade NATO puta zemalja regije svoje granice je dosegao kada su zemlje članice Saveza bile odlučne da je proširenje od geostrateške, a u ovim posljednjim slučajevima i simboličke važnosti za NATO - smatra naš sagovornik.

Turčalo dodaje kako ne treba zanemariti da smo imali ozbiljne ruske hibridne operacije i protiv crnogorskog članstva i poziva Makedoniji u punopravno članstvo, ali da nisu uspjele osujetiti niti članstvo Crne Gore, niti poziv i proces ratifikacije ugovora o punopravnom članstvu sa Makedonijom.

- Što se tiče samog Vijeća za implementaciju mira, podjele unutar tog tijela Rusija eksploatira skoro već deceniju, čak često do mjere da obesmišljava njegovo djelovanje. Otuda proizilaze takvo uvjerenje člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS - ističe dekan FPN-a.

Je li to samo Rusija, s obzirom da su nedavno i Francuzi stali uz Dodika, pa i Italijani?

- Tu imamo situaciju da je Rusija vrlo jasno suprotstavljena NATO integracijama BiH, dok će se njezino oponiranje i eurounijskim integracijama vidjeti u onom trenutku kada se pokušaju implementirati zahtjevi Evropske komisije iz mišljenja o aplikacije BiH za članstvo u EU - poručio je Turčalo.

S druge strane, dodaje, neke od država se vode idejom da svako pitanje oko kojeg ne postoji konsenzus treba ostaviti po strani - što je apsolutno neprihvatljivo - te na taj način asistiraju vanjskim i unutrašnjim akterima koji opstruiraju euroatlantske integracije.

Geopolitičko žarište

Bosna i Hercegovina i ova regija više nisu raskrsnica između istoka i zapada jer smo sa svih strana okruženi Evropskom unijom i NATO-om, kazao je za Vijesti.ba politički analitičar Haris Ćutahija.

Samim tim, mišljenja je Ćutahija, više nismo geopolitičko žarište, već jedan mali pijun u geopolitičkoj borbi velikih sila.

- Interes zapada, posebno Evropske unije, je stabilan Zapadni Balkan, uključujući BiH. Međutim, nametanje rješenja nije politika EU i dugoročno to je za BiH dobro jer nametnuta rješenja nisu rješenja. EU je kompleksna zajednica sa komplikovanim načinom odlučivanja, tako da u praksi njena vanjska politika često zna djelovati mlako i neodlučno i tome svakodnevno možemo svjedočiti u BiH - kaže on.

Ćutahija dodaje kako ne bi rekao da EU stoji uz "probosanske snage" na način na koji to radi SAD, jer su im prioriteti različiti.

- Interes EU je stabilnost, saradnja i konačni prijem država regije u svoje članstvo, a interes SAD-a je zaokruživanje teritorije u okvir NATO-a i slabljenje uticaja Rusije na evropskom kontinentu - ističe naš sagovornik.

S druge strane, nastavlja ovaj politički analitičar, interes Rusije je poljuljana stabilnost regije jer se tim kreiraju problemi Evropskoj uniji na teritoriji Evrope i usporavanje širenja NATO saveza.

- BiH je bitna u ovoj konstelaciji s obzirom na njenu međuetničku podijeljenost i tu je najlakše izazivati nestabilnost. Rusija koristi krizu EU da ojača svoj utjecaj u regiji i to veoma uspješno radi. Međutim, njihova podrška RS-u je uglavnom deklarativna i ogleda se u blokiranju donošenja zaključaka u raznim tijelima međunarodnih organizacija, kao i u Vijeću za implementaciju mira. U hipotetičkom slučaju potrebe ozbiljnije podrške Rusije RS-u, vezano za najave secesije i slično, siguran sam da bi ona izostala - konstatuje Ćutahija.

Dodaje da EU ovdje ima puno više izgubiti i ne može priuštiti nestabilnost i eventualne sukobe na teritoriji koju okružuje.

- Međutim, EU se trenutno bavi sama sobom i Rusija to koristi. Problemi kao što je Brexit, migrantska kriza i zasićenje u proširenju utječu na njenu vanjsku politiku. Evropska perspektiva je ključan faktor za stabilnost regije, a primjer kakav su prije nekoliko dana dali iz EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom samo pogoršava situaciju. Poslana je poruka da ispunjavanje uslova ne garantuje ništa i to je opasan presedan - smatra on.

Zato je, prema njegovom mišljenju, potrebna hitna potvrda evropske perspektive regije i ozbiljan iskorak Evropske unije.

- Drugi problem od kojeg profitira Rusija je odnos Evropske unije i SAD-a koji je problematiziran od početka mandata Donalda Trumpa. Da li će se taj problem riješiti izborom novog predsjednika, zaokretom Trumpove politike ili formiranjem oružanih snaga Evropske unije, ostaje da vidimo. U svakom slučaju, razjedinjenost zapada nama ne ide na ruku - poručio je Ćutahija.

Sve dok BiH bude očekivala da joj probleme rješavaju stranci, navodi naš sagovornik, bit će tačna tvrdnja da je Rusija za sada konkretnija i uspješnija kada je NATO put BiH u pitanju.

- U RS-u dobar dio opozicije zna da slanje ANP-a ne znači članstvo u NATO savezu i da slanje tog dokumenta nije sporno jer većina reformi koje ANP podrazumijeva su reforme koje su u skladu i sa integracijom u EU. I najvažnije, u Zakonu o odbrani BiH stoji da Parlamentarna skupština, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, trebaju provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a - kaže Ćutahija.

Smatra da smo sada u situaciji da jedan član Predsjedništva direktno odbija poštovati zakon i to se ne sankcioniše, a Rusija to podržava iz logičnih razloga.

- Ako su vladavina zakona i pravna država principi Evropske unije, onda njene institucije moraju oštrije reagovati. SAD uzima ozbiljnije učešće u dešavanjima u regiji i to se moglo nedavno vidjeti pri imenovanju specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan. To je ponovni ulazak SAD-a na velika vrata ovdašnjih političkih dešavanja - napominje on.

Ćutahija ističe da je Dodik nacional-populista koji pobjeđuje na izborima retorikom podjela i secesije.

- Obećanja koja daje svom glasačkom tijelu su nerealna, neizvodiva i avanturistička i kada dođe na vlast, on mora kreirati konflikte kako bi zadržao povjerenje glasača jer data obećanja ne može ispuniti. Mislim da je ruska podrška njemu lično preuveličana i on svjesno fabrikuje takvu iluziju jer je to dio njegovog političkog imidža. Nekoliko puta smo mogli vidjeti kako usputne susrete s ruskim predsjednikom Putinom po kojekakvim hodnicima predstavlja kao samite na najvišem nivou. Drugi primjer takvog pokušaja spina je bio kad je pokušavao obmanuti javnost o svom odličnom odnosu sa ljudima bliskim Trumpu - kaže on.

U ovome Rusija nije usamljena, s obzirom da su nedavno i Francuzi stali uz Dodika, pa i Italijani.

- Kao što sam prije rekao, EU se suočava sa svojim problemima i ti problemi imaju posljedice koje utječu i na nas. Macronov veto kojim je spriječio otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je doveo u pitanje vjerodostojnost EU i to Dodiku ide na ruku - daje mu alibi za blokiranje provođenja reformi i to ćemo itekako osjetiti u narednom periodu - govori Ćutahija.

Političari poput Dodika, nastavlja, a ima ih puno u EU, jer su oni simptomi porasta trenda nacional-populizma, razgrađuju EU i njeno zajedništvo.

- Evropskoj uniji je potrebna konsolidacija, to ne poričem, ali proširenje ne treba zaustavljati, kao ni odgovornu politiku prema Zapadnom Balkanu i BiH - kaže Ćutahija.

Navodi i da se oduzimanjem evropske perspektive Zapadnom Balkanu stvara vakuum koji može eksplodirati.

- Ono što je nama potrebno da bismo nastavili sa provođenjem reformi i izgradnjom države po standardima acquisa je jedinstven glas EU, čvrsta perspektiva članstva i zajednička i usaglašena politika prema BiH. EU i SAD trebaju osuditi kršenje zakona od strane najviših zvaničnika, ali institucije BiH nisu amnestirane od sprovođenja zakona i reagovanja na njihovo kršenje - zaključuje Ćutahija.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...