SONJA BISERKO U HAAGU Srbi su rušili SFRJ od Titove smrti!

Biserko je u svom svjedočenju rekla da je Ustav Srbije iz 1990. godine bio prvi secesionistički dokument.

  • Društvo

  • 01. Apr. 2014  01. Apr. 2014

Sonja Biserko, direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, svjedočeći pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, rekla da je Srbije deceniju uoči rata 1991. vodila "krstaški rat" protiv Jugoslavije.

Biserko je svjedočila 4. marta ove godine iza zatvorenih vrata Međunarodnog suda pravde u Haagu kao ekspert u korist Zagreba protiv Beograda zbog genocida koji su Srbi navodno počinili na teritoriji Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Njen iskaz bio je pod embargom do danas. Biserko je u svom svjedočenju rekla da je Ustav Srbije iz 1990. godine bio prvi secesionistički dokument.Ona je navela da je JNA 1990. godine de fakto postala srpska armija i da su to u svojim knjigama priznalii general Veljko Kadijević i admiral Branko Mamula.

Biserko je ustvrdila da je 10 godina trajala neka vrsta medijske pripreme u Srbiji, pogotovo od 1988. do 1991. godine, kada je srpski narod pripreman za nešto što će tek doći, kako je rekla, "tako što se ponovo najavljivao genocid, prije svega u Hrvatskoj i Bosni".

"Ta kampanja je pokazala šta se sprema", rekla je Biserko, odgovarajući na pitanje advokata Novka Lukića, člana srpskog tima. Ona je objasnila da takav stav bazira na deklaraciji partija poput SPO i SRS, na izjavama brojnih akademika i profesora te drugih javnih ličnosti u Srbiji. Istakla je i Memorandum SANU kao dokument koji je zaokružio čitav taj pogled o krizi u Jugoslaviji.

loading...

trenutak ...