TEŠKO NAMA: Fakultet u Mostaru sa samo jednim zaposlenim profesorom

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH je u cilju provođenja Bolonjskog procesa i procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH, provodi istraživanje o broju stalno zaposlenog nastavnog osoblja u akademskoj 2018./2019. godini, na svim visokoškolskim ustanovama u BiH, saopšteno je danas iz ove Agencije.

  • Društvo

  • 06. Dec. 2019  

  • 0

Kako navode u saopćenju, iz prikupljenih podataka od nadležnih institucija uočljivo je da neke visokoškolske ustanove u BiH imaju alarmantno mali broj stalno zaposlenog nastavnog osoblja u odnosu na broj studijskih programa i propise nadležnih obrazovnih vlasti u BiH kojima se reguliše broj stalno zaposlenih nastavnika.

''Primjer je Visoka škola UNION u Mostaru, kojoj je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK, prema podacima CIP-a, izdalo Dozvolu za rad/Rješenje broj: 05-03-40-310/18 od 04.10.2018. godine. Ustanova je osnovana u akademskoj 2018./2019. godini, a javno je objavila informaciju o promociji prve generacije diplomanata u akademskoj 2019./2020. godini. Ustanova je dostavila Agenciji podatak da ima stalno zaposlenog jednog nastavnika na neodređeno vrijeme. U akademskoj 2018./2019. godini Visoka škola UNION u Mostaru je izvodila 8 studijskih programa.

S tim u vezi, Agencija BiH zahtijeva da nadležno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK, odnosno Prosvjetna inspekcija HNK izvrši HITAN uvid u ispunjenost Uredbom propisanih kriterija, standarda i normativa u visokom obrazovanja u HNK, s posebnim naglaskom na broj stalno zaposlenih nastavnika, te da izvrši uvid u izvođenje nastavnog procesa ustanove i zakonitost izdatih diploma. Očekujemo da o rezultatima naprijed navedenog nadzora bude informisana javnost'', saopćeno je danas iz ove Agencije.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...