SJEDNICA HNS-a U MOSTARU: Zajednički kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio da je ta stranka spremna za zajednički nastup u utrci za izbor članova Predsjedništva BiH, izbore za Skupštinu RS-a, te u kantonima gdje su Hrvati u manjini

  • Politika

  • 11. Apr. 2014  11. Apr. 2014

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, s iznimkom HDZ-a 1990, na predstojećim općim izborima u BiH izaći će zajedno, odlučeno je na današnjoj sjednici HNS-a BiH u Mostaru.

Kako je nakon sjednice izjavio predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, on je danas iznio stav Glavnog odbora i Predsjedništva HDZ-a 1990 da je ta stranka spremna za zajednički nastup u utrci za izbor članova Predsjedništva BiH, izbore za Skupštinu Republike Srpske i kantonalne skupštine u Federaciji BiH u kantonima u kojima su Hrvati u manjini.

"Mislim da u ovom trenutku nije optimalno rješenje gubiti jednu vrstu pozitivne konkurencije među hrvatskim strankama, no ostajemo otvoreni za saradnju na strateški bitnim pozicijama. Ostajemo u okviru HNS-a BiH, želimo da se HNS otvara rekonstruira, a ne da se pretvori u jednu stranku", istaknuo je Raguž.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, na posebnoj konferenciji za novinare, kazao je kako će o ponudi HDZ-a 1990 zajednički odlučiti predstavnici ostalih osam stranaka koje su se obvezale na zajednički nastup.

"Stranke koje su dogovorile zajednički nastup na svim nivoima isključivo će dalje voditi razgovore o tome ko još može s nama. (...) Zaključili smo priču o zajedničkom nastupu, a sad nam je cilj uvjerljivo dobiti izbore i tako spriječiti bilo kakvu kalkulacije da ponovno neto drugi bira hrvatskog člana Predsjedništva ili da na bilo kojem drugom nivou u vlast uđu nelegitimni predstavnici hrvatskog naroda", naglasio je Čović.

Što se tiče mogućeg kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović je kazao kako je još rano govoriti o imenima, ali će kandidat HNS-a zasigurno biti član HDZ-a BiH.

"To je danas rečeno bez bilo kakvih špekulacija ko će to biti. HDZ BiH kao najjača hrvatska stranka i na taj način pokazuje da je spremna stati i voditi svoj naroda, a to od nas očekuju i drugi", kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Na današnjoj sjednici HNS-a BiH jednoglasno je usvojen i zaključak prema kojem se "sve stranke HNS-a BiH nakon izbora obavezuju isključivo praviti partnerstva i koalicije sa strankama legitimne većine hrvatskog naroda koje čine HNS BiH".

Na novinarsko pitanje da prokomentira medijske navode o stvaranju nove platforme u kojoj bi hrvatske pozicije zastupao HDZ 1990, Čović je kazao kako istupi čelnih ljudi te stranke ne sugeriraju da je HDZ 1990 spreman na takvo nešto.

"Tri predstavnika HDZ-a 1990 u HNS-u BiH svoje stavove iznose vrlo transparentno i ni jedan od njih nije doveo u pitanje ulazak u vlast s bilo kim drugim izvan ove legitimne većine hrvatskog naroda. O tome govori i naš zaključak koji je usvojen jednoglasno, bez iznimki", kazao je Čović.

Dodao je kako ne može predvidjeti kako će se neko u budućnosti ponašati, ali da ako i bude takvih pokušaja, oni neće uspjeti.

"Ova koalicija uvjerljivo će dobiti izbore i spriječiti takvu kalkulaciju. Druga stvar, ja sam duboko uvjeren kako nikom više unutar bošnjačkog naroda ne pada na pamet praviti krize kakva je napravljena poslije zadnjih izbora, od Predsjedništva BiH koje ne može ni o čemu postići zajednički stav, do Vlade Federacije BiH za koju više niko ne zna ko vlada i ko upravlja proračunima BiH", zaključio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

(FENA)

loading...

trenutak ...