"SLOBODNA BOSNA" DOZNAJE: Klub Bošnjaka podržat će veto na zakon o uzurpaciji zemjišta u RS

Klub Hrvata u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska pokrenuo je mehanizam povrede vitalnog nacionalnog interesa nastojeći tako zaustaviti stupanje na snagu zakona o uzurpaciji u tom entitetu čime bi bilo trajno oteto zemljište koje su vlasti između dva svjetska rata pa sve do 1955. oduzimale tamošnjim Hrvatima i Katoličkoj Crkvi.

  • Društvo

  • 07. Dec. 2019  07. Dec. 2019

  • 0

Navodi se kako je Narodna skupština Republike Srpske krajem prošle sedmice donijela Zakon o uzurpiranju i dobrovoljačkim kompetencijama kojim se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljišta koje je u periodu od 1912. do 1918. najprije dodjeljivano srpskim i crnogorskim dobrovoljcima iz balkanskih i Prvog svjetskog rata, kao i na zemljište koje su vlasti iz prve i druge Jugoslavije oduzimale privatnim osobama i Katoličkoj crkvi.

Preglasani hrvatski i bošnjački zastupnici

 Protiv usvajanja zakona, glasali su svi bošnjački i go9ema večina hrvatsih zastupnika u Skupštni RS. 

U Zastupničkom klubu "Zajedno za BiH" kazali su da pr33dloženi Zakon neće podržati jer predložena rješenja nisu dobra, kao i da je prethodno neophodno riješiti pitanje državne imovine na nivou BiH.

Upozorili su da ponovno usvajanje zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama predstavlja potpuno odstupanje od prihvaćenih rješenja prilikom donošenja entitetskih zakona o stvarnim pravima.

Zastupnica grupe "Zajedno za BiH" Begija Smajić ukazala je tokom rasprave u entitetskom parlamentu da su pojedine odredbe članova zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama vezane za državnu imovinu te da bi prethodno trebalo riješiti pitanje državne imovine na nivou BiH, usvajanjem odgovarajućim propisa na državnom nivou.

Ona je pozvala da se "zaustavi" usvajanje Prijedloga zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

Jednako žustro je reagirao i hrvatski klub u Vijeću naroda Republike Srpske, koji je najavio  veto na stupanje na snagu takvog zakona. Hrvatski predstavnici tražili su da se najprije donese zakon o restituciji te se zemljište vrati stvarnim vlasnicima.

"Osporavamo cijeli zakon kako uzurpatori nekretnina ne bi došli u prigodu po drugi put legalno postati vlasnici zemlje koja je prethodno već jednom oteta. Prije restitucije ovaj zakon ne može stupiti na snagu jer zemlju treba vratiti stvarnim vlasnicima, a ne onima koji su je dobili nakon otimanja od 1912. do 1941. godine pa sve do 1955", rekao je Ivo Mijić, predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Riječ je o, kako kaže, "hiljadama hektara plodnog i šumskog zemljišta koje je nekada bilo u rukama Hrvata i Katoličke crkve". Samo na području Modriče, pojasnio je, Crkvi su otete plantaže na više desetaka hektara.

Pravo nasljednika

Mijić navodi kako bi ovim zakonom porodičnim nasljednicima bilo onemogućeno pravo na to zemljište.

"Postavlja se pitanje kako će nasljednici onih kojima je oteta zemlja biti u mogućnosti doći do svoje imovine. Većina ne bi ni saznala za ovaj zakon, a s druge strane oni koji nemaju prebivalište i novu osobnu iskaznicu nemaju ni pravo podnijeti zahtjev za uknjižbu njihovih nasljednika", rekao je.

Inicijativu o ulaganju vitalnog interesa na zakon pokrenuo je Mijić (HDZ BiH), a odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa donesena je nakon sastanka i konsultacija s dopredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Josipom Jerkovićem (HDZ BiH). Mijića su podržali i druga dva vijećnika te stranke Ivo Kamenjašević i Davor Čordaš, te vijećnici HDZ 1990 Đuro Ivanović i Ivo Bošnjak. 

"Slobodna Bosna" je doznala da će na predstojećoj sjednici Vijeća naroda Republike Srpske, koje ima funkciju gornjeg doma entitetskog parlamenta, protiv usvojenog Zakon glasati i svi delegati iz reda bošnjačkog naroda, pa je gotovo izvenso da će usvojeni Zakon biti oboren.

(S.B.)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...