IZVRSNA GASTRO MATINEJA: Ovo su uštipci od ludog tijesta, od kojeg možete još štošta napraviti

Prvi put kada napravite ludo tijesto jednostavno ćete poludjeti za njim; tijesto se može koristiti za štrudle, uštipke, pizzu, krofne

  • Gastro

  • 08. Dec. 2019  08. Dec. 2019

  • 0

SASTOJCI:

200 ml toplog mlijeka 

1 kafena kašika šećera 

1 kafena kašika soli 

2 jajeta 

400 ml jogurta 

1 prašak za pecivo brašna po potrebi 

PRIPREMA: 

1. Kockicu kvasca pustimo da nadođe u 2 dcl toplog mlijeka s kašičicom šećera. 

2. Kada kvasac nadođe u njega dodamo kašičicu soli, 2 jajeta, 4 dcl jogurta, prašak za pecivo, 1 dcl ulja i brašna po potrebi (kašiku po kašiku dok se ne dobije kompaktna masa koja se može oblikovati bez da se lijepi za prste)

3. Loptu od tijesta nauljiti i staviti u plastičnu vrečicu. Ostaviti na sobnoj temperaturi cca 30 minuta, poslije toga u frižider na čuvanje.

4. Smjesa može stajati u frižideru cca 7 dana.

5. Nakon miješanja smjesu treba ostaviti 4 sata prije prve upotrebe.

6. Tijesto se može koristiti za štrudle, uštipke, pizzu, krofne. Kada napravite malo veću količinu jako je zahvalno, pogotovo kada se iznanada najave gosti.

7. Uštipke pravim tako što razvijam tijesto, isijecem ga nožem ili oblikujem nekim kalupom, te pržim na ulju sa obje strane.

8. Služim ih tople uz mliječne namaze ili neke druge krem namaze.

Prijatno!:)

(SB/Domacica.com)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...