DUNJO MOJA: Arogantna simultanka koju je komesarka Dunja Mijatović odigrala sa novinarima u Sarajevu uvredljiva je za novinare i njihov angažman u migrantskoj krizi

Vjerovatno bi se lako moglo dokazati da komesarka Vijeća Evrope Dunja Mijatović na toj dužnosti mjesečno zarađuje više para nego sve novinarke, novinari i snimatelji koji su se okupili na njenoj press konferenciji u Sarajevu

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 08. Dec. 2019  08. Dec. 2019

  • 8

Piše: SENAD AVDIĆ

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, boravila je tokom ove nedjelje u Bosni i Hercegovini, obišla migrantske centre u Bosanskoj Krajini i okolini Sarajeva, sastala se sa lokalnim i državnim funkcionerima, "upoznala se sa nagomilanim problemima" i na kraju održala konferenciju za novinare u Sarajevu. Mijatovićkino obraćanje medijima direktno je prenošeno na televiziji N1, čime je otklonjena mogućnost da je ono što je ona kazala "izvađeno iz konteksta", "krivo interpretirano", ili "maliciozno prezentirano".

Zahvaljujući direktnom prijenosu najšira javnost je mogla svjedočiti neuvijenom, bahatom, arogantnom šepurenju i ispraznom frazerskom paradiranju evropske komesarke i nadmenom, potcjenjivačkom dociranju ove visokopozicionirane evropske činovnice i njene svite koju je dovela u Bosnu i Hercegovinu.

Da je kojim slučajem neki domaći politički siledžija na tako ohol i uvredljiv način komunicirao sa ovdašnjim novinarima, zacijelo bi kancelarija specijalizirana za podršku i pomoć medijima u bečkom uredu OSSCE-a u kojoj je sve do odlaska u Strasbourg sjedila gospođica Mijatović, bila zatrpana prijavama i žalbama zbog  uvredljivog i neprimjerenog odnosa lokalnih političara prema novinarima. Pa bi, kako to procedure nalažu, u tom slučaju iz Mijatovićkinog OSCE-ovog ureda odaslano srdito priopćenje prepuno razumijevanja za nedužnu novinarsku profesiju i apeli za medijskim slobodama.

ĆUTI, KAD RAZGOVARAŠ SA MNOM

Tokom i nakon njenog nastupa u Sarajevu novinari su ostali zbunjeni, zatečeni, pomalo uvrijeđeni i mnogo više iznenađeni ispadima komesarske netrpeljivosti i birokratske razdražljvosti Dunje Mijatović i svite njenih pretorijanaca, zaštitnika ljudskih prava iz Vijeća Evrope. 

Na učtivo i korektno postavljeno pitanje jedne od novinarki, umjesto komesarke Mijatović kojoj se ono nije dopalo, odgovorila je njena asistentica, zahtijevajući od novinarke koju svi (po)znaju, za razliku od nje koja je nepoznata i anonimna, da se predstavi. Potom je, iako to niko od nje nije ni tražio ni očekivao ta napirlitana činovnica iz Strasbourga nadmeno podučila prisutnu "sedmu silu" da se takva škakljiva pitanja ne smiju postavljati Visokoj komesarki.

A pitanje je glasilo: ko treba da se stidi katastrofalnog stanja migranata u Bosni i Hercegovini, da li Evropska Unija i druge evropske institucije, uključujući i Vijeće Evrope, ili vlasti Bosne i Hercegovine, male, siromašne i nefunkcionalne države koja se mjesecima bori sa hiljadama migranata koji nekontrolirano i usmjeravano zaposjedaju njen teritorij. 

Dunja Mijatović oštro se brecnula i na opasku novinara da prema izjavama migranata iz kataklizmičnog kampa Vučjak oni ne žele preseljavati sa te lokacije u druge pripremljene migrantske centre u okolini Sarajeva, Tuzle i Mostara.

"To što oni (migranti, op. SB) poručuju nije bitno. I to je nešto što se u medijima stalno čuje: oni neće da ostanu, oni idu. Da li ste sigurni da znate njihove priče, da li ste stvarno sigurni da oni hoće u EU, to je nešto što se čuje, pričajte sa njima. Ali to ne znači da im se, dok su ovdje i dok je zima, ne treba pružiti sigurnost". 

Na taj način je komesarka Mijatović, osoba koja nikada nije pripadala novinarskom staležu, nego se oko njega manje-više parazitski vrzmala kao vječita "radnica u oblasti novinarstva" održala lekciju osobama koje žive od novinarstva i bez ostatka obavljaju svoj posao na korektan i pošten način.

Ona je potpuno (samo)uvjerena da je tokom svoje "shuttle diplomacije" koja je uključivala i sat-dva ćaskanja sa ojađenim migrantima na Vučjaku, saznala i naučila mnogo više o njima, šta sanjaju, a šta im se dešava, nego desetine bosanskohercegovačkih novinara koji mjesecima, danju-noću, ljeti- zimi, po suncu i po  kiši, blatu i snijegu tabanaju zajedno sa migrantima, kampuju u Bihaću i njegovoj pretužnoj okolini.

Kako novinari znaju da migranti (bar ne svi) ne žele ostati u Bosni i Hercegovini, nego upiru i nogama i rukama da se dočepaju Evrospke Unije? Nisu to okupljeni novinari na Miijatovićkinoj konferenciji rekli, smatrali su da su ćuteći prezir i prigušeni podsmijeh dovoljni da odgovore na njene diplomatske objede. Možda bi komesarki Mijatović želju migranata da što prije napuste BiH trebalo objasniti i "dočarati" ovako: ako je Bosnu i Hercegovinu napustila i u zemlje Evropske Unije trbuhom za kruhom otišla  ona, izvanredno osobno i obiteljski situirana, sa iznadprosječnom plaćom, izvanrednom stambeno-komunalnom infrastrukturom, kako očekivati da u toj zemlji žele o(p)stati hiljade gladnih, žednih, polumrtvih migranata?! 

ČEGA SE MIJATOVIĆKA STIDI, A ČEGA BI TREBALA

Vjerovatno bi se lako moglo dokazati da komesarka Vijeća Evrope Dunja Mijatović na toj dužnosti mjesečno zarađuje više para nego sve novinarke, novinari i snimatelji koji su se okupili na njenoj press konferenciji u Sarajevu. Kao što je realno da je dnevnica koju je zaradila boraveći u Bihaću i Vučjaku veća od dnevnica svih novinara koji se danima smrzavaju, kisnu po obodima Unsko-Sanskog kantona izvještavajući o humanitarnom užasu i dijeleći danima sudbinu migranata.

"Stidim se što sam Bosanka i Hercegovka", poručila je Mijatovićka pred novinarima koji su je, što je njena konferencija odmicala, slušali i gledali sa sve vidljivijim podsmijehom.

Hvala, nije trebalo da se stidi, barem ne kao "Bosanka i Hercegovka": neka se Dunja Mijatović, ako joj je već stalo i savjest joj nalaže da se stidi, onda stidi kao Evropljanka. Neka se, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava stidi i javno zgražava nad činjenicom da jedno od naistknutijih mjesta u najstarijoj evropskoj instituciji zaduženoj za zaštitu ljudskih prava zauzima generalna tajnica Marija Burić-Pječinović, donedavna ministrica vanjskih i ervopskih poslova u Vladi Hrvatske.

A Vlada Hrvatske, sa Burić-Pejčinovićkom, ili bez nje, mjesecima i godinama sprovodi najbrutalniji, rasistički teror nad migrantima, ne samo onima koji iz BiH pokušavaju preko Hrvatske "dobaciti" do Evropske Unije. 

Prema nedavnim svjedočenjima gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića u emisiji "Otvoreno" Hrvatske televizije, hrvatska policija sve migrante koji se iz Srbije uspiju nekako prokrijumčariti u Hrvatsku, trpa u kombije i prebacuje ih u BiH preko krajiških graničnih prelaza.

Neka se Dunja Mijatović stidi što je generalna tajnica Vijeća Evrope Pejčinović-Burić nekada izravno podsticala, a danas sa daljine ohrabruje rasističko-ksenofobno ponašanje Hrvatske, njene policije, državnog vrha i najvećeg dijela medija, ali i svoje "sestrinske" HDZ BiH i njenog lidera Dragana Čovića prema migrantskom pitanju.

Nedavno je spriječeno da izvjestilac Vijeća Evrope za Kosovo bude izvjesni visokopozicionirani obavještajac ruske tajne policije (GRU).

Teško je zamisliti da bi se on prema kosovskim novinarima usudio odnositi sa takvih, komesarski nadmenih pozicija sa kojima je "dozvolila da nam se obrati" Dunja Mijatović.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...