"SLOBODNA BOSNA" JE DOZNALA: Nova skupštinska većina prvo će smijeniti Konakovića pa potom Fortu!

Predsjedavajući Skupštine Sarajevskog kantona Elmedin Konaković najavio je da će učiniti sve da uspori smjenu aktuelne i izbor nove Vlade, no previdio je činjenicu da se cijeli postupak može znatno skratiti i to tako što bi nova skupštinska većina najprije smjenila - Elmedina Konakovića!

  • Politika

  • 14. Dec. 2019  14. Dec. 2019

  • 0

Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, kazao je u razgovoru za FACE TV kako sumnja da će SDA, SBB i DF osigurati dovoljan broj (minimalno 18) ruku za smjenu aktuelne vlade, a i u slučaju da se to desi, da će aktuelna šestorka ostati na vlasti još najmanje 2,5 mjeseca, jer je toliko navodno potrebno da se ispoštuje propisana procedura glasanja o nepovjerenju aktuelnoj vladi i da se izabere nova.  

Na osnovu poslovničkih odredbi može se zaključitu da se cijela operacija može završiti i za tridesetak dana od trenutka službenog podnošenja inicijative, no Konaković je između redova obećao da će uz pomoć poslovničkih začkoljica maksimalno usporavati proces, koji bi, prema njegovim riječima, mogao potrajati najmanje 75 dana. Dakle, vladajuća šestorka, prema Konakovićevoj prognozi, neće pasti prije marta naredne godine.

„Slobodna Bosna“ je istražila proceduru glasanja o nepovjerenju Vladi Sarajevskog kantona. Glasanje o nepovjerenju precizno je regulirano Poslovnikom o radu, odnosno članovima od 225. do 230.

Članom 225.  propisano je da najmanje 1/3 zastupnika u Skupštini mogu inicirati prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi. Ovaj prijedlog dostavlja se predsjedavajućem Skupštine u pisanoj formi, potpisan od strane svih predlagača i sa detaljnim obrazloženjem.

Odmah po prijemu, predsjedavajući Skupštine, dakle Konaković, mora dostaviti prijedlog Vladi i svim zastupnicima Skupštine.

Članom 226. propisano je da se prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi stavlja  na dnevni red sjednice Skupštine u roku koji Skupština utvrdi zaključkom, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja prijedloga Vladi. Dakle, može i u kraćem roku, ali ne može u roku duljem od 30 dana.

Članom 227. propisano je da prije početka sjednice o izglasavanju nepovjerenja, Vlada može podnijeti Skupštini pisani izvještaj sa mišljenjima i stavovima u vezi s prijedlogom. Ovaj izvještaj mora se dostaviti Skupštini najkasnije 48 sati prije početka sjednice na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi.

Članom 228. precizirano je da svaki od predlagača ima pravo na sjednici Skupštine obrazložiti prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi. Također je propisano da premijer Vlade ili od njega ovlašteni predstavnik Vlade ima pravo odgovoriti i iznijeti Vladina stajališta, nakon čega se otvara rasprava.

Član 229. propisuje da predsjedavajući Skupštine zaključuje raspravu kada ocijeni da je prijedlog dovoljno raspravljen i stavlja ga na glasanje.

Naravno, da bi odluka o nepovjerenju bila izglasana, potrebno je osigurati podršku nadpolovične većine (18) zastupnika.

U slučaju da skupštinska većina izglasa nepovjerenje, pristupa se izboru nove vlade za čiji je izbor potrebno najmanje 12 dana.

No, postoji varijenta po koj bi se aktuelna vlada mogla smijeniti a nova izabrati u znatno kraćem roku – ne duljem od 30 dana.

Kako "Slobodna Bosna" doznaje nova parlamentarna većina (SDA, SBB I DF) odlučila je skratiti proceduru i to tako što će najprije smjeniti presjedavajućeg Skupštine , dakle  Elmedina Konakovića,  i na njegovo mjesto staviti novog predsjedavajućeg, a to je prema svemu sudeći Sabahudin Delalić iz SDA. U tom slučaju radom skupštine ne bi upravljao Konaković niti bi imao priliku da opstruira i usporova smjenu aktuelne i izbor nove Vlade.

Tako da bi se cijela operacija mogla okončati u narednih 30 dana. Naravno, pod uvjetom da SDA, SBB i DF osiguraju nadpolovićnu skupštinsku većinu.

(A.M.)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...