PRIJEKI LIJEK ZA SPRJEČAVANJE LEUKEMIJE I RAKA PROSTATE: Ova biljka ima čudotvorna svojstva, ali ne podnose je baš svi…

Česti su slučajevi kada čovjek toliko uništi svoje zdravlje da mora početi uzimati i ljekovito bilje

  • Zdravlje

  • 15. Dec. 2019  

  • 0

Jedna od najboljih biljaka, a svakako najbolja za cirkulaciju, zaustavljanje krvarenja, otkanjanje bola je sigurno ljuta paprika.

Ono što ljutu papriku svrstava među najbolje ljekovite biljke je to što je ona u stanju učiniti nevjerojatne stvari za kratko vrijeme.

Čak se događalo da čovjek koji doživi srčani udar bude oživljen zahvaljujući ljutoj paprici. Koja je to kemijska supstanca koja ljutu papriku čini najboljim sredstvom za cirkulaciju? To je alkaloid kapsaicin.

Njemački farmakolog, Rudolf Buchheim (1873) i mađarski doktor, Endre Hőgyes ustanovili su da “kapscisol” (djelomično čist kapsaicin), izaziva gorući osjećaj kada dođe u kontakt s mukoznim membranama, kao i da potiče lučenje želučanog soka.

Kapsaicin je najzastupljeniji kapsaicinoid u ljutim paprikama. Sljedeći po zastupljenosti je dihidrokapsaicin.

Upoređujući ova dva jedinjenja s ostalim kapsaicinoidima (nordihifrokacpaicin, homodihidrokapsaicin i homokapsaicin), dobiva se vrlo čudan rezultat. Naime, kapsaicin i dihidroksikapsaicin su duplo potentniji u reagiranju sa živcima, kada se koristi otopina u kojoj je koncentracija kapsacinoida ista kao i u paprikama (razrijeđena otopina ), međutim, ukoliko koristimo jako koncentriranu otopinu kapsaicinoida, svaki od navedenih kapsaicinoida je podjednako potentan.

Kapsaicin se najvjerojatnije sintetizira u interlokularnim SEPTIMA ljutih papričica. Polazne tvari za sintezu kapsaicina su dvije aminokiseline, fenilalanin i valin. Fenilalanin se transformira u vanililamin, u putu fenil propanoida, a valin se transformira u 8-metil-nonensku kiselinu, koja uz pomoć kapsaicin sintetaze s vanililaminom gradi kapsaicin.

Američka udruga za istraživanje raka, provela je istraživanja u kojima je dokazano da kapsaicin može uništiti stanice raka prostate, indukujući apoptozu (staničnu smrt).

Istraživanja su obavljena na ljudskom tumoru prostate, koji je uzgajan u miševima, i pokazalo se da su se tumori tretirani kapsaicinom smanjili za petinu, u usporedbi s onima koji nisu tretirani nikakvim sredstvom.

Također, istraživanja Notingemskog Sveučilišta, pokazuju da kapsaicin izaziva apoptozu humanih stanica raka pluća. Postoje istaživanja u Japanu i Kini, čiji rezultati ukazuju na to da kapsaicin djeluje kao inhibitor rasta stanica koje su odgovorne za nastanak leukemije.

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...