BRZIM PREMA DUGU: Građani RS-a za 50 posto zaduženiji od građana Federacije!

Vanjski i unutrašnji dug Republike Srpske približava se iznosu od 5 milijardi KM, a Vlada RS-a pregovara na dva fronta o novom kreditnom zaduživanju u iznosu od oko 600 miliona KM.

  • Društvo

  • 19. Apr. 2014  

Mjereno po glavi stanovnika (per capita) građani Republike Srpske za 50 posto su zaduženiji od građana Federecije BiH: Trenutni dug "po glavi" stanovnika RS-a iznosi 3,5 hiljada KM dok građani FBiH u prosjeku duguju 2,3 hiljade KM. Uprkos snažnom rastu unutrašnjeg i vanjskog duga, Vlada RS paralelno pregovora s MMF-om i Rusijom o podizanju dva nova kredita u ukupnom iznosu od oko 600 miliona KM, čime bi dug RS-a i u apsolutnom i u relativnom iznosu premašio dug dva puta veće Federcaije BiH.

Zasada nije poznato ko je, kao ni pod kojim uslovima će se obezbjediti novo kreditno zaduženje. Vlast RS-a kaže da nema razloga za brigu, dok opozicija izražava sumnju da se iza tog kredita kriju, za Republiku Srpsku,nepovoljni uslovi.

Sa MMF-om se još razgovara, ali to nije razlog da se Republika Srpska ne zaduži i kod drugih finansijskih institucija. U javnosti se pričalo o ruskom kreditu, koji i nije od Vlade Rusije, nego od komercijalne banke, što je potvrdio predsjednik Republike Srpske.

Dakle, novo kreditno zaduženje stiže iz trezora jedne ruske banke. I to je sve što je predsjednik Srpske otkrio javnosti tokom posljednje konferencije za medije. Ipak, petnaest dana ranije bio je nešto rječitiji, pa je otkrio i iznos kredita.

O uslovima, osim da su dobri, ni riječi. Kao da taj kredit neće vraćati građani Srpske. Pomalo je smješno da građani, uopšte o tome i brinu, jer poznato je da sada Srpska pripada samo jednom čovjeku – ironični su u najvećoj opozicionoj partiji.

“Kako iza ovog kredita stoji komercijalna banka, za očekivati je i komercijalne uslove”, rekao je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Enigmi nema kraja. Da li je prva tranša kredita već povučena? Da li se kredit već realizuje i u koje svrhe? Da li je kredit povoljan, hoće li pomoći i kome?

Svako novo kreditno zaduženje mora potvrditi Narodna skupština Republike Srpske.

Čavić pretpostavlja da detalji kredita ruske komercijalne banke neće biti poznati, jer će se oni, kako kaže, sakriti iza Okvirne odluke o zaduženju od 254 miliona maraka za pokrivanje budžetskog deficita ove godine, pa će se, kako sada stvari stoje, u izbornoj godini i ponajmanje brinuti o uslovima kredita na koje je vlast pristala, a koje će građani vraćati.

loading...

trenutak ...