GROBNA TIŠINA U PARLAMENTU RS-a, VIŠKOVIĆ JE HTIO U ZEMLJU PROPASTI: „Ja ću vas štititi kad padnete sa vlasti, neću nikome dozvoliti da se na vama sili, a, kad padnete…“

„Slobodna Bosna“ donosi nove transkripte za burne rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske

  • Politika

  • 18. Dec. 2019  18. Dec. 2019

  • 0

Analizu ekonomskog sistema u Republici Srpskoj na svoj način predstavio je narodni poslanik Nebojša Vukanović obrativši se premijeru RS-a.

„Gospodine Viškoviću, meni je drago štvo vi ćutite kad vas pitamo o privatizaciji Elektroprivrede. Vjerujte mi da bi Adam Smith, otac neoliberalnog kapitalizma i John Perkins, ekonomski ubica, kada gledaju vaš program vlade rekli: `Pa, ovi su profesori na fakultetu neoliberalne ekonomije`!

Dakle, šta je vaš program reformi. To je prelazak iz feudomafijaškog sistema u potpuno robovlasnički sistem. Sinoć ste rekli na RTRS-u da ste zadivljeni uspjesima vlade. Volio bih da nam kažete dva rezultata. Vi kažete da ima mnogo kompanija koje čekaju da dođu Republiku Srpsku. Koje su to kompanije? Je li Siemens, Microsoft, Ford, General Electric, je li neka ozbiljna kompanija, ili je Batagon? A, reći ću vam i za još jednu kompaniju, sada, ekskluzivno. Pričat ću o Elektroprivredi, pošto je ona posljednji stub, kičma ove države. Već ste je uništili, a nju kada prodate nama više nema spasa“, kazao je Vukanović, osvrnuvši se na program reformi.

„Vaša sva politika se svodi na `povećajmo PDV`,  `povećajmo poreze`, `povećajmo namete`. Privatizujmo Elektroprivredu i javna preduzeća jer posluju loše, a posluju loše ne zato što nemaju resursa, već zato što smo mi stavili najgore političke aparatčike da rukovode javnim preduzećima.

Imate strašnih rečenica, jedna od njih kaže da zdravstveni sektor ima preveliku solidarnost. Je li solidarnost što ljudi bolesni od raznih tumora i leukemije kupuju sami sebi lijekove pa čekaju da im to Fond refundira. Kažete da cijena struje ide prema svjetskoj tržišnoj. Svaka čast, kad će ići plate prema svjetskoj tržišnoj? Kod nas cijena goriva 2,40 KM, a kad sam bio u Austiriji, 1 euro i 20, 1 euro i 30, ista cijena kao kod nas. Znate li kolika je plata u Austriji? 2.000-3.000 eura, a kod nas 200-300 eura.

Objaviću ekskluzivno i fotografije vladine rezidencije koju čujem uživa član Presjedništva. Čujem da sad ove naše `velike patriote` vode Bosnu i Hercegovinu. Aferim. I samo vas pitam, koliko sam ja godina trpio uvrede i poniženja. Maloprije sam govorio o nekim. I to mi došao komšija iz ulice, pita jesam li se osunetio u Sarajevu!?

Gdje ste sad Srbende, gdje je sad gospodin Žunić da kaže potjeraćemo sve iz SDA, kada je bila vanredna sjednica. Nema dva mjeseca, gospodine Žuniću. Preispitaćemo odnose. Deklaracija – strašna“!

Nakon tih riječi, predsjedavajući Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović prekinuo je izlaganje Nebojše Vukanovića, upozorivši ga da je skrenuo s teme, na što je Vukanović odgovorio da je to tema, te nastavio:

„Dakle, Luka Petrović je veliki štediša. Petrović štedi na sirotini i kaže da će onima koji potroše do 500 kw struje dati niže cijene, pa mu je propao pokušaj nakon našeg protesta. A, ne pitate kako je štedio gospodin Petrović, pa je uspio da napravi milionsku hacijendu na Zagori gdje niko ne živi. Pa njegov šura Ilija Tamindžija tvrdi da mu je pare donio njegov brat Rade. Meni je drago da braća sarađuju. Trebaju braća da se paze. Jeste li vidjeli kako Rade Petrović saslušava ljude po Čukarici“, upitao je Vukanović!?

Nakon što ga je predsjedavajući Čubrilović ponovno opomenuo i upozorio da će mu oduzeti riječ ako nastavi, Vukanović se obratio premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, piše „Slobodna Bosna“.

„Moram vam objasniti, gospodine Viškoviću o stranim investicijama u Elektroprivredu. Radi se o izgradnji hidroelektrane koju gradi direktor Elektrodistribucije Pale, gospodin Ljubomir Mrda. On se formalno ne vodi kao vlasnik ali troši svu mehanizaciju i resurse Elektrodistribucije da bi napravio sebi hidrocentralu. Za izgradnju mini hirdoelektrane Miljacka dobila je koncesiju firma BH Čeh. Znate li ko je zastupnik te firme? Izvijesni gospodin Dalibor Mišić, koji je, gle čuda, vozač Ljubomira Mrde. A, 20 posto vlasništva ima firma Green energy, vlasništvo Nikoline Perić, inače kćerka Milutina Perića. Istog onog koji je dobio 4 miliona maraka za hidroelektranu Bistrica. Jesu li vam to ti strani investitori? PH AMP Češka, Chech Republic. Uh, i svi kažu, evo ga iz Češke. Koji je to `Batagon` po redu? Gospodine Viškoviću, kog ste investitora doveli, koji ste socijalni problem riješili? Milion maraka ste dali. Od mladih srndaća lusteri u zgradi vlade. Zamislite te obijesti. Na Jahorini, gdje sam bio neki dan. Provjerite. Šalju mi fotografije. Od mladih srndaća rogovi su lusteri. Vi kažete da Elektroprivreda prozvodi 45 posto viška, više nego što mi potrošimo. Kako je moguće da Elektroprivreda proizvodi duplo više nego što potroši građanin Republike Srpske, a da posluje negativno? Gdje odoše novci? Kako je moguće da je direktor Elektroprivrede najveći investitor, čijim parama, upitaoje Vukanović Viškovića, pa poentirao:

„Ja ću vas štititi kad padnete sa vlasti. Poštovaće se zakon, ali neću nikome dozvoliti da se na vama sili, jer se sad treba siliti kad ste najjači. A, kad padnete niko vas neće smjeti dirati. Evo, ja vam garantujem, ako budem ikakva vlast“, kazao je na kraju Vukanović, piše „Slobodna Bosna“.

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...