ČUVA SRCE, SPRJEČAVA MOŽDANI UDAR, REGULIRA RAZINU ŠEĆERA…: Odmah u prehranu uvrstite ovu namirnicu, ne zovu je uzalud jednom od NAJZDRAVIJIH NA SVIJETU…

Iako vlada mišljenje da spada u grupu orašastih plodova, zapravo je član skupine koštuničavog voća

  • Zdravlje

  • 27. Dec. 2019  

  • 0

Badem je oduvijek bio vrlo cijenjen zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju.

U 18. stoljeću španjolski misionari su ga donijeli u Kaliforniju, koja je u međuvremenu postala jedan od najvećih proizvođača badema u svijetu.

Postoje dvije vrste badema: slatki badem (Prunus amygdalus dulcis) – to je badem koji skoro svakodnevno konzumiramo -  i gorki badem (Prunus amygdalus amara).

Gorki badem izgledom je nešto širi i kraći od slatkog, ali je gorak i stoga nije jestiv. Međutim gorki badem je odličan izvor vitamina B17.

Posvetit ćemo se slatkom bademu i njegovim brojnim nutricionističkim i zdravstvenim blagodatima.


Badem - riznica vitamina i minerala


Bademi su korisna i zdrava namirnica, koja sadrži veliki dio dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina.

Sto grama badema sadrži 22 g ugljikohidrata od čega 12 g dijetalnih vlakana, što je 49% potrebnih vlakana dnevno.

Dijetalna vlakna nedostaju većini ljudi koji se hrane klasičnom zapadnjačkom prehranom.

Iznimno su važna za redovitu probavu te služe kao hrana dobrim bakterijama - probioticima - u našem probavnom sustavu.

U 100 grama badema nalazimo 21 gram bjelančevina, što je 42% od dnevne preporučene količine za odraslu osobu.

Bademi su bogati zdravim mastima pa tako 100 grama badema sadrži 49 grama masti, od kojih su 31 gram mononezasićene masne kiseline, a 12 grama polinezasićene masne kiseline.

Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo...

140% preporučene dnevne količine mangana

75% magnezija

60% bakra

50% fosfora

130% vitamina E

51% riboflavina (B2)


Prevencija srčanog udara


Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u prevenciji srčanog udara.

Više je studija utvrdilo da svakodnevna konzumacija badema dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara između 30 i 45%.

Prema tim istraživanjima, izbacite li dio nezdravih, zasićenih masnoća iz mesa i mlijeka i zamijenite ih odgovarajućim količinama korisnih masnoća iz badema, rizik od srčanog udara smanjuje se za 45 posto.

Za ovo nisu zaslužne samo mononezasićene masne kiseline, već njihova kombinacija s vitaminom E, te mineralima kojima je badem bogat.

Također, dokazano je da navedena kombinacija masnih kiselina, vitamina i minerala u bademima pomaže u smanjenju loših LDL masnoća za 8 do 12%.


Kontrola šećera u krvi


Nekoliko je istraživanja napravljeno s ciljem da se utvrdi utjecaj badema na razinu šećera u krvi.

Kao što je poznato, prehrana koja se temelji na namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, poput šećera i bijelog brašna, snažno podiže količinu šećera u krvi.

Neprekidno hranjenje takvim tipom namirnica jedan je od uzroka dijabetesa i pretilosti.

Istraživanja su pokazala da konzumacija 60 do 90 grama badema dnevno smanjuje glikemijski indeks drugih namirnica i razinu šećera u krvi.

Drugim riječima, badem korigira naglo povećanje šećera u krvi i negativne posljedice po organizam koje ono donosi.


Današnji nezdrav način života stvara u organizmu slobodne radikale.

Oni su u zadnje vrijeme prepoznati kao uzročnik sve više bolesti pa i onih najtežih – malignih. Da biste smanjili količinu slobodnih radikala i štetu koju oni nanose, potrebni su vam antioksidansi.

Vitamin E je jedan od antioksidansa koji će vam u tome pomoći, a badem sadrži velike količine tog vitamina.

Sto grama badema donosi čak 131% dnevno potrebnog vitamina E.

Kožica badema sadrži 20 flavonoida, koji sinergijski djeluju s vitaminom E i udvostručuju ukupno antioksidativno djelovanje badema.

To je još jedan od razloga zašto valja koristiti hranu umjesto pojedinačnih dodataka prehrani.


Ljekovito djelovanje badema:

štiti od moždanog i srčanog udara

alkalizira organizam

regulira razinu šećera u krvi

pomaže kod žgaravice

poboljšava rad živčanog sustava

smanjuje razinu lošeg kolesterola

poboljšava moždane funkcije

štiti od slobodnih radikala

potpomaže mršavljenju

sprječava nastanak žučnih kamenaca

odličan izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...