KAD VEĆ NE SMIJE MILORAD – PROGOVORIO RADOVAN: „Kao premijer RS-a nemam pravo da se miješam u unutrašnje stvari Crne Gore, ali kao Srbin i vjernik…“

U novogodišnjem intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković govorio je o političkoj situaciji u BiH,a li i komentirao dešavanja u Crnoj Gori

  • Politika

  • 31. Dec. 2019  

  • 4

Blokade u formiranju vlasti na nivou BiH uticale su i na rezultate Vlade Republike Srpske. To više neće moći da bude alibi?

Skoro više od milijardu maraka koje se odnose na RS bilo je blokirano u Savjetu ministara ili Parlamentu BiH iako su sve procedure što se tiče RS bile ispoštovane.

Poslije Vašeg sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom FBiH Fadilom Novalićem odblokirano je 120 miliona KM u “Elektroprenosu BiH”. Zašto su ta sredstva bila blokirana i zašto nisu sva odblokirana, jer je rečeno da je još 60 miliona pod blokadom?

Ovih dana bi se navršilo pune dvije godine od blokade “Elektroprenosa BiH” zato što se Bošnjaci i Hrvati nisu mogli dogovoriti oko mjesta direktora i zbog toga je nastala blokada.

Šta se sada desilo, pa je odblokirano?

Srbin je osam godina bio direktor “Elektroprenosa”, Hrvat je već šest i na moj prijedlog je prihvaćeno da on ostane direktor još dvije godine, a da onda po rotaciji na tu funkciju dođe Bošnjak. Ali da pojasnim i onaj dio u vezi sa visinom odblokiranih sredstava. Nije odblokirano samo 120 miliona, već sva sredstva, ali mi u ovom trenutku imamo projekte koji su prošli sve faze do nivoa realizacije u visini od 120 miliona KM i oni sada idu u realizaciju, zbog čega je pogrešno interpretirano da je odblokirano samo 120 miliona KM.

Postignut je dogovor o povlačenju tužbi u vezi sa raspodjelom prihoda od PDV-a. Šta se to desilo pa više nije potrebna tužba?

Da se ne lažemo, nije postignut konačan dogovor, ali postoji spremnost i iz FBiH da potpišemo sporazum o poravnanju, jer i RS ima obaveze prema FBiH iz nekih ranijih godina. Kada se sve to “prebije”, RS bi trebalo da bude u plusu od 33 do 35 miliona KM. Ako se Vlada FBiH složi sa ponuđenim sporazumom i poravnanjem, ići ćemo na povlačenje tužbi.

Govori se o mogućem povećanju PDV-a. Kakav je Vaš stav?

U Parlamentu BiH već postoji radna verzija zakona o PDV-u na koji ima dosta prigovora u vezi sa rokovima, povratom PDV-a i brojnim drugim stvarima. Dogovor je da bude formirana radna grupa i da izuči sve modele, a da onda na njihov prijedlog vlade RS, FBiH i Savjet ministara daju saglasnost.

To znači da je moguće i smanjenje PDV-a?

Sve su opcije otvorene, ali ako pitate mene kao građanina, a ne kao premijera, smatram da BiH treba da ima diferenciranu stopu PDV-a. To znači da za osnovne životne namirnice, hranu, dječju opremu, školski pribor i slične artikle bude smanjena ili čak nulta stopa PDV-a, a da se većom stopom oporezuje luksuz. To je moje mišljenje, a šta će predložiti radna grupa, to u ovom trenutku ne znam.

Šta je sa revizijom diploma?

To je više medijski fabrikovano iz redova opozicije, nego što je realno sprovodljivo. Jedina institucija u RS za provjeru diploma je Republička prosvjetna inspekcija. Da ne bismo zatrpali inspekciju tako što ćemo im odjednom poslati 1.000 diploma na provjeru, šaljemo sukcesivno po pedesetak i do sada nismo dobili informacije ni o kakvim zloupotrebama. Pri tome je bitno istaknuti da naša inspekcija nije nadležna za provjeru diploma koje nisu stečene u RS.

Opozicija traži smjenu ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača. Kakav je Vaš odgovor?

Lukača nije birala opozicija, neće ga ona ni smjenjivati.

Turbulencije u DNS-u su dovele do promjene u Vladi RS-a. Kada će biti imenovan novi ministar saobraćaja i veza i ko će to biti?

Novi ministar će biti imenovan na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine RS. Nadam se da će ona biti do kraja januara, ali još nije stigao nijedan prijedlog iz DNS-a. Bilo bi neozbiljno da se bavim spekulacijama i govorim o imenima koja su se pojavljivala u javnosti.

Podrška SPC-u u Crnoj Gori

Kako komentarišete dešavanja u Crnoj Gori u vezi sa spornim zakonom kome se protivi Srpska pravoslavna crkva i slobodoumni građani Crne Gore?

Kao premijer RS-a nemam pravo da se miješam u unutrašnje stvari Crne Gore, ali kao Srbin i vjernik SPC zaista ne razumijem zašto se vlast u toj zemlji odlučila na jedan takav zakon, jer se Vasilije Ostroški ne može izbrisati gumicom. Kada i poglavar Katoličke crkve papa Franjo poručuje da ne podržava takvo zakonsko rješenje, nije mi jasno kako neko može reći da manastir Ostrog, koji vijekovima pripada SPC, sada oduzima i da će biti vlasništvo države, kazao je između ostalog Radovan Višković.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...