BLIŽI MU SE KRAJ: Benjamin Netanyahu je očajan, zatražio je IMUNITET OD PARLAMENTA...

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, optužen za korupciju u nekoliko slučajeva, zatražio je u srijedu imunitet od izraelskog parlamenta

  • Svijet

  • 02. Jan. 2020  

  • 0

Premijerovi odvjetnici predali su zahtjev za imunitet predsjedniku Knesseta, rekao je Ofer Golan, glasnogovornik Benjamina Netanyahua.

Ranije je Netanyahu najavio da će od parlamenta zatražiti imunitet "u skladu sa zakonom" kako bi mogao nastaviti obavljati svoju dužnost.

"Netanyahu zna da je kriv", odmah je reagirao Benny Gantz, njegov veliki rival, na konferenciji za novinare.

Za bivšeg generala koji se nalazi na čelu centrističkog saveza Plavih i bijelih, taj zahtjev za parlamentarnim imunitetom jasan je pokušaj izbjegavanja pravde.

Gantz je naglasio da će njegova stranka učiniti sve kako bi spriječila da Netanyahu dobije imunitet, dodajući da "u Izraelu nitko nije iznad zakona".

Na izborima u rujnu je Gantzov centristički savez Plavih i bijelih osvojio 33 mjesta u parlamentu s ukupno 120 zastupnika, dok je Netanyahuova desna stranka Likud osvojila 32 mjesta.

Ni jedan ni drugi nisu uspjeli formirati vladu, a dvojica lidera nisu se uspjeli dogovoriti ni o koalicijskoj vladi.

Netanyahu je u studenom optužen za mito, prijevaru i kršenje povjerenja. On niječe bilo kakvo nedjelo te tvrdi da je žrtva lova na vještice koji protiv njega provode mediji i ljevica. Za optužbe kaže da su politički motivirane.

Izraelski državni odvjetnik Avichai Mandelblit poslao je optužnicu protiv Netanyahua predsjedniku parlamenta 2. prosinca. Nakon toga, premijer je imao 30 dana za traženje imuniteta, i taj rok je isticao u srijedu navečer.

Sada sudski postupak protiv njega ne može početi budući da je zatražio imunitet, a cijela stvar mogla bi se otegnuti mjesecima. Naime, malo je vjerojatno da će parlament donijeti odluku o imunitetu prije općih izbora 2. ožujka.

Izrael je oko godinu dana s prijelaznom vladom nakon što dva puta nakon parlamentarnih izbora nije uspio formirati vladu.

Ovo je prvi puta u povijesti da Izrael na dužnosti ima premijera koji je optužen. Netanyahu govori o pokušaju puča i oštro kritizira izraelsko pravosuđe, te tvrdi da policija stavlja svjedoke pod pritisak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...