GENERAL SAVČIĆ NAKON PODIZANJA OPTUŽNICE OTKRIO ŠTA SE DESILO NA TRESKAVICI: „Mi smo desetkovali Sedmu muslimansku brigadu, dobili smo i pohvale…“

"Dobio sam poruku i mog prijatelja, američkog advokata Petera Robinsona, koji je ekspert za događaje oko Srebrenice. On mi je doslovno rekao da je bio šokiran kad je čuo za optužnicu i činjenicu da me neko uopšte dovodi u situaciju kada se ništa nije desilo sa mnom u vezi što bi moglo biti predmet istrage", rekao je Savčić

  • Društvo

  • 03. Jan. 2020  03. Jan. 2020

  • 0

Kako komentarišete optužnicu koja je podignuta protiv Vas?

Optužnica predstavlja grubi falsifikat događaja okrenutog za 180 stepeni u odnosu na ono što se konkretno dešavalo u rejonu Nove Kasabe 13. jula, ne od 11. do 15. jula kako se tvrdi u optužnici.

Šta se, po Vašem viđenju, desilo u odnosu na te događaje navedene u optužnici?

O svemu tome saznanja ću sa svojim timom odbrane iznijeti kada za to dođe vrijeme. Mogu reći da sam ovih dana dobio mnogo poruka podrške. Dobio sam poruku i mog prijatelja, američkog advokata Pitera Robinsona, koji je ekspert za događaje oko Srebrenice. On mi je doslovno rekao da je bio šokiran kad je čuo za optužnicu i činjenicu da me neko uopšte dovodi u situaciju kada se ništa nije desilo sa mnom u vezi što bi moglo biti predmet istrage, a kamoli nečeg drugog.

Razumijem da zbog planiranja odbrane ne možete iznositi mnogo detalja, ali možete li nam barem u osnovnim crtama iznijeti da li se bilo šta u optužnici poklapa sa događajima?

Puno je tamo navedeno laičkih stvari, puno je neprofesionalizma. Ne mora neko biti profesionalni vojnik da razumije bar pojmove i pravilno tumači. Dakle, šta se desilo: U rejonu Nove Kasabe bio je smješten dio Zaštitnog puka Bataljona Vojne policije od kraja 1993. zbog boljih uslova smještaja ljudstva. Komanda puka i ostale jedinice bili su razmješteni u Crnoj Rijeci u vrlo nezadovoljavajućim uslovima, u krajnje lošim uslovima, pod zemljom u zemunicama. Ali tog kritičnog vremena tamo se nalazi samo desetak ljudi. Ostali su na zadacima na raznim ratištima RS, težišno Treskavica i drugo težište je bilo pojačano obezbjeđenje komandnog mjesta Glavnog štaba u Crnoj Rijeci i saniranje posljedica napada muslimana kod Srebrenice i Žepe 26. juna 1995. godine. Zapamtite ovaj datum. Tog 26. komandno mjesto Glavnog štaba i više lokacija u operativnoj dubini RS napale su snage 28. divizije prema njihovim podacima sa 1.200 vojnika. A mene tužilac stavlja u ulogu da ja napadam njih, a oni napadaju mene.

Vi tvrdite da ni u jednom predmetu do sada niste dovođeni u vezu s tim događajima, osim što ste tu bili stacionirani kao jedinica?

Tako je, baza, kasarna. Kažem vam, mi se branimo, dobili smo i pohvale. 16. juni se obilježava u kalendaru značajnih datuma RS kao pobjeda Zaštitnog puka na Treskavici, gdje smo desetkovali Sedmu muslimansku brigadu. Mi se tučemo tu gore.

Vi, znači, niste uopšte bili na tom mjestu koje se spominje u optužnici?

Ja tu nisam ni nogom kročio. U Kasabu sam svojom nogom kročio, gdje se navodno nešto desilo 27. jula, negdje oko podneva, kada sam krenuo put Drvara pošto su pali Grahovo i Glamoč. A prije toga sam proveo osam-devet mjeseci u bolnici poslije teškog ranjavanja, kazao je između ostalog Milomir Savčić u intervjuu za „Nezavisne“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...