„SB“ OTKRIVA; KO JE KOLINDIN SAVJETNIK KOJI JE SINOĆ NAPAO MILANOVIĆA: Sveprisutni doktor iz Ljubuškog, kojeg je na odbrani doktorata ispitivala Kolinda, a na proslavi mu pjevao Halid Bešlić…

Televizijsko suočavanje predsjedničkih kandidata na Hrvatskoj televiziji imao je svoj nastavak nakon završetka emisije kada je Tomislav Madžar, savjetnik Kolinde Grabar Kitarović verbalno napao i vrijeđao njezinog protivkandiata Zorana Milanovića...

  • Mini market

  • 03. Jan. 2020  03. Jan. 2020

  • 1

..., iznerviran navodnim Milanovićevim nekorektnim odnosom prema aktuelnoj predsjednici tokom televizijske debate. "Sram vas može biti zbog takvog odgovora i takvog ponašanja", galamio je savjetnik Madžar na Milanovića, što su zabuljižile brojne  kamere i novinari koji su čekali završetak njegovog televizijskog sučeljavanja sa Kolindom Grabar Kitarović. "Tko je ovaj, je li netko od osiguranja?", pitao je Milanović novinare.

KOLINDIN SAVJETNIK, HALIDOV MENADŽER

Ko je, zapravo, Tomislav Mažar, član izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović i njezin savjetnik sa omladinu i sport? Madžar je rođen 1979. godine u okolini Ljubuškog, studirao je i završio Medicinski fakultet u Zagrebu, a potom 2015. godine i odbranio doktorsku disertaciju koja je tematizirala sportsku medicinu. Njegova odbrana doktorata bila je svojevrsni društveni događaj u Zagrebu, jer je okupila znanstvenu, političku, sportsko-glazbenu elitu Hrvatske i regije. Mediji su zabilježili "kuriozitet", kada je Mažaru tokom odbrane disertacije pitanje iz publike postavila i njegova šefica, predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, što su neki od pripadnika akademske zajedndice ocijenili kao "pritisak predsjednice na rad Komisije".

Na zabavi nakon uspješno odbranjenog doktorata kojoj su prisutvovali rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik HAZU Zvonku Kusić, čelnici HDZ-a Milijan Brkić i Tomislav Čuljak..., goste je zabavljao slavljenikov prijatelj Halid Bešlić.  Kako je kasnije objasnio Bešlić, Tomislav Mažar je bio organizator i menadžer njegovih koncerata, kao i koncerata Miše Kovača i još nekih estradnih zvijezda.

Gotovo je nemoguće pobrojati čime se sve bavi i čega je sve član 40-godišnjk iz Ljubuškog. Mažar je vlasnik  klinike specijalizirane za sportsku medicinu, bio je ljekar nogometne reprezentacije Hrvatske, član brojnih komisija u hrvatskom sportu, nogometu, rukometu. Prije nekoliko godina ušao je u sukob sa Davorom Šukerom predsjednikom Nogometnog saveza Hrvatske oko isplate honorara za njegov angažman  na Evropskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj gdje je bio dio liječničkog tima. Prijatelj je sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem koji mu je, prema pisanju medija, na korištenje dao luksuzni stan od 180 kvadrata u središtu Zagreba. Čest je gost na prestižnim društvenim događajima koji okupljaju džet-set glavnog grada Hrvatske, gdje se pojavljivao sa prijateljicom Aleksandrom Dojčinović, poznatom modnom dizajnericom.

Uglavnom, Tomislav Madžar, je još jedan uspješni Hercegovac iz Ljubuškog koji je u posljednjih desetak godina napravio veliku karijeru uz pomoć vladajuće garniture u Hrvatskoj. Njegove kolege liječnici osporavaju njegove stručne kvalitete i tvrde da je on mnogo vještiji menadžer, nego liječnik.

SAMO JEDNOM SE LJUBUŠKI 

(Ovdje bi bilo umjesno poređenje sa sličnim slučajem u Sarajevu, "kontroverznim" zubarom Muhamedom Ajanovićem, dekanom Stomatološkog fakulteta, medijskim mešetarom, neformalnim savjetnikom predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i lidera SBB-a Fahrudina Radončića). 

Impresivan je, osobito u posljednjih nekoliko godina broj i uticaj u Hrvatskoj ljudi porijeklom iz malog hrcegovačkog mjesta Ljubuškog. Pored savjetnika Madžara, u Ljubuškom su rođeni i bivša ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, danas generalna tajnica Vijeća Evrope, Ivan Tolj, fratar i medijski mogul, braća Lučić, među kojima je nekada najpoznatiji bio Milan, ljubavni i "filmski" partner pjevačice  Severine Vučković, a u posljednje vrijeme Milan, nekadašnji policajac, danas povjesničar i jedan od ideologa hrvatske desnice. No, svakako najutjecaniji Ljubušak u Hrvatskoj je Milijan Vaso Brkić, drugi čovjek HDZ-a i zagrebački gubernator Hercegovine.  Nakon lošeg rezultata Kolinde Grabar Kitarović u prvom krugu izbora za predsjednika Hrvatske, Brkić je preuzeo sve konce u njenom izbornom stožeru, pa je vjerovatno njegova bila i odluka da doktor Tomislav Madžar  ide u njenoj patnji na televizijska sučeljavanja, poslužuje je vodom i energetski napitcima, ali i nasrće na njenog protivkandidata Zorana Milanovića.

U drugim hercegovačkim općinama (Grude, Posušje, Široki, Brijeg, Mostar) prisutna je već dulje vrijeme ljubomora zbog utjecaja kadrova iz Ljubuškog na politički, gospodarski, crkveni, akademski život u Hrvatskoj. Nedavno je jedan političar iz Širokog u krugu poznanika nezadovoljstvo izrazio ovako: "Dok smo mi preko pokojnog Gojka Šuška drmali Hrvatskom, davali smo i drugima, pa i Ljubušacima dio kolača vlasti. Ovi iz Ljubuškog, na čelu sa Vasom Brkićem, ne daju nikom drugom ko nije iz Ljubuškog ni da se približi vlasti, parama, položajima"...   

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...