KUPA SE U PARAMA: Dao je otkaz, bio na ivici siromaštva, a danas zarađuje ogromne novce, otkrio je sve…

Gotovo pet godina živio sam kao prosjak, a više od pola plaće ostavljao sam sa strane kako bih uredio studio i pokrenuo vlastiti YouTube kanal – prisjeća se Andrei Jikh, danas poznati YouTuber koji je u samo godinu dana putem ovog kanala zaradio više od 100.000 dolara

  • Ekonomija

  • 09. Jan. 2020  

  • 0

Njegov put do današnjeg uspjeha nije bio lagan. Iako u počecima svoje poslovne karijere nije niti slutio da će postati YouTuber, a kamoli da će glavna tema njegovih snimaka biti financije, kako objašnjava za Business Insider, život ga je ugodno iznenadio.

Naime, prije nego što je na popularnoj društvenoj mreži počeo objavljivati edukativne snimke o osobnim financijama, ovaj 30-godišnjak radio je kao snimatelj poučnih videa o pravilnom izvođenju mađioničarskih trikova za jedan startup, ali i kao savjetnik na snimanju poznatog filma Majstori iluzije 2 (eng. Now You See Me 2).

- Snimanjem i magijom počeo sam se ozbiljno baviti s 19 godina. Kada sam dobio poziv za snimanje poznatog filma, nisam dvojio ni sekunde. To mi je bilo ostvarenje sna – objašnjava Jikh.

Njegova opsjednutost magijom, ali i kamerom započela je još u ranom djetinjstvu. Naime, njegovi roditelji prije preseljenja u SAD, dugo godina radili su kao cirkusanti u Rusiji. 

- Dolaskom u SAD naš je život s vremenom postajao sve teži. Iako smo se doselili zbog dobre poslovne ponude mog oca, nakon nekoliko godina našli smo se u velikim dugovima. Mislim da je upravo tragična financijska sudbina moje obitelji 'kriva' za moju današnju karijeru – dodaje.

Nakon što je pet godina sam učio kako upravljati novcem, krajem 2018. godine Jikh je na svom računu imao 20.000 dolara ušteđevine. Upravo je u tom trenutku odlučio napustiti posao, opremiti studio i u siječnju prošle godine objaviti prvi video.

Danas, godinu dana kasnije, njegov kanal broji oko 323.000 pratitelja, uz godišnju zaradu od 100.000 dolara što je 40.000 dolara više nego što je zarađivao kao snimatelj, objašnjava.

- Da, danas zarađujem od reklama i brojnih suradnji, ali prva četiri mjeseca bilježio sam velike gubitke. Kada radite po šest sati na istraživanju, pa onda još tri do četiri sata na snimanju i 10 na montaži, a na kraju mjeseca na računu vas dočeka minus, teško je nastaviti dalje, ali nisam odustajao. Sada vidim da se moja upornost isplatila – zaključio je Jikh.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...