GDJE SE SAKRILA ISTINA: Smrt bubnjara "Bijelog dugmeta" i dalje je misterija (VIDEO)

Kako piše “Slobodna Dalmacija” kad su se, s raspadom Jugoslavije, po raznim adresama rasuli i članovi “Dugmeta”, Ipe se oženio Draganom Tešić s kojom je dobio sina Filipa, te je pokušavao da osigura egzistenciju porodice

  • Jeste li znali

  • 09. Jan. 2020  09. Jan. 2020

  • 0

Smrt Gorana Ipeta Ivandića, bubnjara legendarne grupe “Bijelo dugme”, i dalje je misterija. On se prema zvaničnim navodima, ubio 12. januara 1994. godine kada je skočio sa šestog sprata beogradskog hotela “Metropol”.

Postigli su što je malo ko mogao na ovim prostorima. Nizali su diskografske uspjehe, stekli najodaniju slušalačku publiku, postali “fenomen”, o njima se priča decenijama, snimili veliki broj albuma, održali koncerte širom svijeta, ali jedna tragedija je obilježila “Bijelo dugme”.

Smrt njihovog bubnjara Gorana Ipeta Ivandića sve ih je potresla.

Ivandić se rodio 10. decembra 1955. u Varešu, ali se kao dječak preselio u Sarajevo. Sa “Bijelim dugmetom” je 1976. otišao u Ameriku i snimio sopstveni singl sa pjesmama “Džambo” i “Vatra”. Kada je na jesen otišao u JNA, na njegovo mjesto privremeno je došao Milić Vukašinović. Kada je 1978. Goran Bregović otišao u vojsku, Ipe i klavijaturista Laza Ristovski pokrenuli su vlastiti projekt “Stižemo”. Međutim, 19. septembra iste godine Ipe je uhapšen zbog posjedovanja nedozvoljenih supstanci i osuđen na tri godine zatvora, pišu “Novosti”.

Poslije ovoga, Ivandić je ostavio poroke i 1979. sa Slađanom Milošević snimio album “Gorim od želje da ubijem noć”. Kaznu je izdržavao u Foči, gdje je stigao u februaru 1981. Od prvog dana isticao se primjernim ponašanjem i radom u muzičkoj sekciji, a za Dan republike 1982, predsjedništvo SFRJ ga je oslobodilo daljeg izdržavanja kazne. Oko Nove godine vratio se u “Bijelo dugme” i ostao do raspada grupe 1989. godine.

“Ipe je najbolja priča 'Bijelog dugmeta'. Bio je njegov motor i pogonsko gorivo, bez njega je 'Dugme' nezamislivo. Kao mlado biće ušao je u veliku mašineriju koja ga je samljela. Zato je emocija glavno obilježje ovoga filma”, rekao je ranije za “Slobodnu dalmaciju” Robert Bubalo, jedan od autora dokumentarca, snimanog na lokacijama u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Varešu, Budimpešti, Beču i Londonu.

Bubalo se osvrnuo i na Ipetovo hapšenje zbog posjedovanja nedozvoljenih supstanci.

“Pitanje je što je zapravo bila istina. Kružila je priča kako je Ipe kupio pola kilograma nedozvoljene supstance, ali mu je diler podvalio još 2,5 kilograma. Navodno nije bio svjestan da je umjesto pola kilograma dobio tri, što je u konačnici značilo i težu optužnicu protiv njega”, rekao je tada Bubalo.

Kako piše “Slobodna Dalmacija” kad su se, s raspadom Jugoslavije, po raznim adresama rasuli i članovi “Dugmeta”, Ipe se oženio Draganom Tešić s kojom je dobio sina Filipa, te je pokušavao da osigura egzistenciju porodice. Pišu da je otvorio kafić u Beogradu u kojem je njegova supruga trebala da pjeva, ali kako zbog rata u njega niko nije ulazio, posao je propao.

“Šest godina sam bila u Ipetovom životu, sve do 12. januara 1994. kada je pronađen mrtav baš tamo gdje smo se i upoznali, u beogradskom hotelu 'Metropol'. Tvrdim da Ipe nije bio zavisnik, ali i sumnjam da je izvršio samoubistvo”, izjavila je njegova supruga Dragana Ivandić 1996. za “Svjedok”.

Njegova sestra Gordana Goca Ivandić se takođe bavila pjevanjem. Bila je članica kultne crnogorske grupe “Makadam”. Gordana posljednjih godina živi u Sarajevu sa kćerkom i muzički je urednik na FTV-u.

(CdM)      

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...