MIRO LAZOVIĆ PRIZEMLJIO DRAGANA ČOVIĆA: "Izborni zakon ne može biti onakav kakav je zacrtan u prostorijama HNS-a.."

Član Predsjedništva SPD-a Miro Lazović gostovao je na N1 televiziji i komentirao preuzimanje Hrvatske šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Evropske unije

  • Politika

  • 10. Jan. 2020  

  • 0

Lazović je rekao da je dobro da je Hrvatska preuzela poziciju predsjedavanja Evropskom unijom u narednih šest mjeseci.

"Također je to veliki uspjeh za Hrvatsku, ali ne očekujem da će se spektakularni rezultati desiti kada je u pitanju ovaj region. Bilo bi dobro kada bi Hrvatska pokušala uticati na promjenu stava EU kada je Macron zakočio otvaranje razgovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. To bi bila nada za BiH i evropske integracije. Od predsjedavanja Hrvatske EU očekujem to da nekom svojom pozicijom suspregne neke negativne silnice koje su u BiH, a koje su suprotne evropskim standardima i tu mislim na politiku HNS -a i insistiranje oko Izbornog zakona i to bi bilo na neki način dobra stvar da se u narednom periodu kroz predsjedavanje Hrvatske ti standardi približe na političku scenu unutar BiH. To bi po meni bio veliki podstrek i mislim da će Plenković morati biti medijator one politike koja će se utvrđivati u Briselu", komentarisao je Lazović.

Lazović je kazao kako će Hrvatska morati mijenjati svoju politiku prema BiH.

"Odnosi BiH i Hrvatske su uskomešani neprimjerenim izjavama, pa i potezima koje je aktuelno rukovodstvo činilo prema BiH. Mislim da će morati doći do nekih promjena izborom Zorana Milanovića. Morat će doći do toga da jedna dobra kohabitacija između Milanovića i Plenkovića da jedan rezultat koji će se reflektovati na odnose u regionu. Tu prije svega mislim na odnose prema BiH, jer je jasno da politika HNS-a, koja je bila vezana za HDZ Hrvatske, će se morati mijenjati. Izborni zakon ne može biti onakav kakav je zacrtan u prostorijama HNS-a a to je stvaranje nekih etničkih izbornih jedinica. Morat će se ići ka tome da se građanski princip formira, jer su to principi EU. Mislim da će i Plenković zbog toga morati politiku mijenjati prema HNS-u", naglasio je Lazović u razgovoru za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...