KAKVO LUDILO: Irinej zatražio od Trumpa da interveniše kod crnogorske Vlade

Njegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej zamolio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da interveniše kod Vlade Crne Gore da hitno prestanu i odustanu od progona po vjerskoj osnovi i od oduzimanja vijekovima starih bogomolja.

  • Regija

  • 12. Jan. 2020  12. Jan. 2020

  • 3

Episkop istočnoamerički pisao je Trumpu povodom usvajanja anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, te je tom prilikom ukazao na oštru zloupotrebu vjerskih sloboda i prava na posjed imovine u Crnoj Gori.

"Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba sa miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo željeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja", navedeno je u pismu.

Vladika Irinej je istakao da se stiče utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju vjerskih objekata podignutih prije 1918. godine, za koje ne postoji zvanična dokumentacija o vlasništvu.

"U slučaju tradicionalnih vjera, poput Srpska pravoslavne crkve /SPC/, koja ima istorijsko prisustvo koje obuhvata period od osam vijekova, to podrazumijeva gubitak vjerskog nasleđa i kulturne baštine", dodao je vladika Irinej.

On je u pismu istakao da je Trump velikodušno učinio vjersku slobodu glavnim prioritetom spoljne politike, te je u ime vjernika SPC, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD pozivao predsjednika, Vladu i institucije SAD, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu vjersku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod Vlade Crne Gore.

(Srna/SB)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...