TAKVU APOKALIPSU EUROPA NE PAMTI: U rano jutro zatresla se zemlja i progutala cijeli grad, izginuli su gotovo svi, u smrt je otišlo 30.000 ljudi…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 13. Jan. 2020  

  • 0

Na današnji se dan 1915. godine odigrala jedna od najmračnijih epizoda u povijesti Italije.

Zemljotres je gradić Avezzano u središnjoj Italiji pogodio u 7 sati i 52 minute po lokalnom vremenu. Potres je imao magnitudu od 6,7 i maksimalni Mercallijev intenzitet XI. Epicentar se nalazio u gradu Avezzano u provinciji L'Aquila. U zemljotresu je bilo oko 30.000 izravnih smrtnih slučajeva i 60 miliona dolara štete.

Središnjim Apeninima Italije dominira ekstenzijska tektonika kao rezultat prevrtanja povezanog s kontinuiranim potčinjavanjem Jadranske ploče ili kretanja Jadranske ploče sjeveroistočno prema Euroazijskoj ploči.

Zemljotres se dogodio nešto prije 8 sati, a podrhtavanje tla se osjetilo čak i u Rimu. Grad Avezzano je doslovno srušen od potresa i preživjela je samo jedna visoka zgrada. Prema Robinsonu (1915), devedeset i šest posto njegova stanovništva eliminirano je gotovo istodobno.

Nekoliko okolnih naselja također je srušeno u najgorem potresu u povijesti.

Stručnjaci su sve pripisali dužini trajanja potresa, koji je trajao duže od jedne minute, te ogromnoj količini energije koja se oslobađa u tom trenutku.

Struktura građevina također je pridonijela urušavanju. Mnogi su domovi bili izgrađeni od običnog kamena različite veličine i nisu bili ojačani malterom ili drvetom.

Izvor: RAI

Preživjeli su se polako izvlačili iz ruševina područja koja su pretrpjela potres. Jedan je čovjek preživio u staji 25 dana, živeći isključivo od žitarica i vode. Nakon kraćeg vremena tragači su ostali bez prostora za odlaganje krhotina, što je natjeralo radnike da odustanu od potrage.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...