BURNA REAKCIJA U SRBIJI NA TEKST "12 HRVATA KOJI SU MIJENJALI SVIJET": "Hrvati nemaju svoje velikane pa prisvajaju tuđe"!

Po hrvatskog logici, Srbi mogu da kažu da je rimski car Konstantin Veliki - Nišlija, a Grci da se smiju Turcima i da kažu da je Grk osnivao modernu Tursku, jer je Mustafa Kemal paša Ataturk rodom iz Soluna, kažu srpski stručnjaci za beogradsi tabloid Informer, koji žustro komentira tekst u zagrebačkom "Večernjem listu" pod nazivom "12 Hrvata koji su mijenjali svijet",

  • Regija

  • 13. Jan. 2020  13. Jan. 2020

  • 6

Beogradski tabliod Informer piše da je riječ o skandaloznom svojatanju srpskih velikana poput Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, Ive Andrića i Alekse Šantića od strane hrvatskih političara i medija, što je podiglo veliku buru u javnosti Srbije. 

Informer tvrdi daa se "običan narod podsmijeva najnovijem projektu komšija objavljenom u "Večernjem listu" pod nazivom "12 Hrvata koji su menjali svet", te navodi kako srpski analitičari, istoričari i drugi stručnjaci smatraju da je potpuna nebuloza da se Hrvatom može nazvati svaka osoba koja je rođena ili boravila na teritoriji današnje Hrvatske, čak i ona koja se celog života drugačije deklarisala.  

Sagovornici Informera objašnjavaju da bi po toj logici susjeda po kojoj je Andrić Hrvat, ban Jelačić bio Srbin iz Petrovaradina, a rimski car Konstantin Veliki - Nišlija. Tako Rumuni mogu da kažu da je Dositej Obradović Rumun jer je rođen u Čakovu, a Grci mogu da kažu da su oni osnovali modernu Tursku zato što je Mustafa Kemal paša Ataturk rodom iz Soluna (?!).

Informer piše da Hrvati nemaju nikoga od svojih naučnika koga bi promovisali u ovom serijalu i zato prisvajaju tuđe.

Prave štetu sami sebi 

Beogradski istoričar Dejan Ristić kaže da su ovakve teze da su svi koji su rođeni na teritoriji sadašnje države Hrvatske, ma kad to bilo, Hrvati, potpuno netačne, te da su opasne i mobilišu novu mržnju.

- Iz ugla istorije to nema veze sa realnošću. Ne postoji evropski narod koji ima državni kontinuitet. Voditi se tezom da su znamenite istorijske ličnosti koje su rođene na teritoriji današnjih država preci Hrvata daleko je od pameti. To bi bilo isto kao kad bismo rekli da je car Konstantin bio Srbin jer je rođen na ovim prostorima ili kada bi Rumuni svojatali Dositeja Obradovića - navodi Ristić.

Kako dodaje, to je domaštavanje tradicije i potreba da se iz političkih i ideoloških razloga dokonstruiše istorija.

- Određenu lokaciju i ljude rođene na njoj vezivati za aktuelnu državu potpuno je pogrešno. Zamislite da Italija kaže da je naslednica Rimskog carstva i da sve velikane koji su rođeni nekada na toj teritoriji prisvoji. Ovo je potpuno politički motivisano i apsolutno nije zasnovano na nauci. Ipak, političari treba da znaju da je prošlost nepromenljiva kategorija i da ovakvim tezama samo prave štetu društvu i naciju dovode u zabludu - zaključuje Ristić.

Slično misli i ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević, koji je za Informer izjavio da, ukoliko je Tesla hrvatski naučnik, onda je ban Josip Jelačić srpski vojskovođa hrvatskog porijekla, pošto je rođen u Petrovaradinu.

- Ako ćemo već ići tom logikom, onda predlažem da se koriste isti aršini. Isto se može reći i da je vojvoda Momčilo Đujić hrvatski vojskovođa srpskog porekla. Da stvar bude još paradoksalnija, danas bi, recimo, Rusija mogla da kaže da je Emanuel Kant - ruski filozof nemačkog porekla - kaže Vukosavljević.

Kako dodaje, da je Tesla posjetio svoj zavičaj 1941. godine i da ga je tamo zatekao početak Drugog svjetskog rata, sva je prilika da bi bio zaklan i bačen u jamu, kao i brojni pripadnici porodice Tesla i više od 500 žitelja Smiljana.

- Zato i mislim da pridev "hrvatski" ne ide uz ime Nikole Tesle u istoj rečenici, osim ako nije reč o nekom dečijem kvizu iz popularne geografije. Kada je reč o Ivi Andriću, oni moraju da razumeju da nisu svi rimokatolici rođeni na ovim prostorima istovremeno i Hrvati - ističe Vukosavljević.

Nemaju svoje pa prisvajaju tuđe

Istoričar Radovan Damjanović navodi da se ovdje radi o tome da Hrvati nemaju nikoga od svojih naučnika koga bi promovisali u ovom serijalu i zato prisvajaju tuđe.

- Nema tu nijednog čoveka koji je Hrvat. Primera radi, Ruđeru Boškoviću je otac bio čisti Srbin, a majka je bila iz Italije. Oni jednostavno ovim otimanjem mešaju epohe, babe i žabe. Kažu kako je Hrvat onaj ko je rođen na prostoru Dubrovnika, a Dubrovnik je bio mletački i u Dubrovniku nikada nisu živeli Hrvati, sve dok ih tu nije doveo Ante Pavelić. Ali o tome se kod nas u školama ne uči, a trebalo bi - kaže Damjanović.

Podsjećamo, zagrebački Večernji list je krajem decembra  najavio pokretanje velikikog multimedijalnog projekta pod nazivom “Hrvati koji su mijenjali svijet”.

U obrazloženju se navodi da se Hrvati mogu ponositi cijelim nizom istaknutih sunarodnjaka koji su kroz povijest svojim djelovanjem zadužili kako svoju domovinu, tako i cijeli svijet, no uprkos tome "mnogi premalo znaju o hrvatskim velikanima".

Također se navodi kako Hrvatska nije iskoristila potencijal da se na svjetskoj sceni brendira kroz uspjehe svojih velikana te je stoga Večernji list u 2020. godini odlučio pokrenuti veliki multimedijalni projekt “Hrvati koji su mijenjali svijet”. Tako će tokom prvih šest mjeseci ove godine u štampanom izdanju objavljivati tekstove o dvanaestoro velikana čija su dostignuća učinila svijet boljim i kvalitetnijim mjestom za život. To su Ruđer Bošković, Faust Vrančić, Sveti Jeronim, Nikola Tesla, Andrija Štampar, Ivana Brlić-Mažuranić, Andrija Mohorovičić, Ivo Andrić, Julije Klović, Marko Marulić, Ivan Meštrović i Marko Polo.




Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...