VRI NA BLISKOM ISTOKU: Izrael u strahu od odmazde, ministarstvo odbrane povuklo hitan potez vrijedan milijarde dolara… (VIDEO)

Izraelske tvrte Rafael i Elbit Systems razvijaju lasere za uništavanje dronova, raketa i raznih vrsta projektila, saopćilo je prošlog tjedna izraelsko ministarstvo odbrane nazvavši taj projekt „velikim probojem“ tamošnje Uprave za odbrambeno istraživanje i razvoj

  • Svijet

  • 16. Jan. 2020  16. Jan. 2020

  • 0

„Ulazimo u novo doba energetskih ratovanja u zraku, na zemlji i moru. Ulaganja u istraživanja i razvoj stavila su Izrael među vodeće zemlje na području visokoenergetskih laserskih sustava“, kazao je voditelj uprave, brigadni general Yaniv Rotem.

Izraelske tvrtke Rafael i Elbit Systems trenutno rade na tri programa obrambenih visokoenergetskih lasera koji bi novim laserskim oružjem trebali nadopuniti već postojeće sustave 'Željezna kupola', 'Davidova praćka' i proturaketni sustav 'Strijela'. Uz to, tvrtke rade i na programu zračne platforme za tzv. presretanje iznad oblaka koje bi trebalo poslužiti za obranu širih područja.

Ugledni portal DefenseNews podsjeća na ranija izvješća prema kojima Izrael zbog stalnih prijetnji militanata iz Gaze, Irana i Sirije radi na programu pod nazivom Iron Beam (Željezna zraka). Laseri se, dodaje DefenseNews, smatraju glavnim oružjem budućnosti u borbi protiv projektila i bespilotnih letjelica.

Zrakoplovne snage Sjedinjenih Država koriste visokoenergetski laser za uništavanje dronova koji je proizvela tamošnja tvrtka Raytheon, dok je paneuropska tvrtka Rheinmetall sa sjedištem u Njemačkoj razvila vlastiti visokoenergetski sustav za uništavanje manjih dronova.

Izrael je, pak, razvio obrambeni sustav 'Željezna kupola' koji laserski navođenim raketama obara projektile dometa pet do 70 kilometara te topničke i minobacačke granate, a za koji je zainteresiran i SAD. 'Željezna kupola' je predstavljena vrhu Pentagona prije dvije godine, a riječ je o sustavu kojeg izraelska vojska koristi od 2011. godine, nakon što je Hamas intenzivirao minobacačke napade na Izrael.

Sustav se sastoji od pet proturaketnih baterija koje se aktiviraju nakon što moćni radar detektira napad i potom određuje putanju ispaljenog projektila na kojeg odmah navodi dvije rakete koje ruše prijetnju iz zraka. 'Željezna kupola' može reagirati na višestruke napade istovremeno, bez obzira na doba dana, a svojom učinkovitošću nadmašuje slične raketne sustave.

Riječ je o sustavu čiji je razvoj stajao više od milijarde dolara, a ispaljivanje svakog projektila stoji čak 100.000 dolara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...