JOŠ JEDAN MLADIĆEV ZLIKOVAC: Počinje suđenje Miladinu Trifunoviću za zločine na području Vogošće i Ilijaša, gdje je od...

Bio je kao komandant Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske

  • Hronika

  • 18. Jan. 2020  18. Jan. 2020

  • 1

Početak suđenja Miladinu Trifunoviću planiran je naredne sedmice u Sudu Bosne i Hercegovine, prenosi NAP.

Trifunovića optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti nad civilnim stanovništvom Vogošće i Ilijaša. Prema optužnici, Trifunović je kao komandant Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) od jula do decembra 1992. planirao, naređivao, podstrekavao i pomagao široki i sistematični napad protiv stanovništva općina Vogošća i Ilijaš.

On je, prema istim navodima, u više navrata davao saglasnost podređenim i lično izdavao naredbu za korištenje zatvorenih civila iz “Planjine kuće” za dovođenje na prve borbene linije, gdje su korišteni za živi štit, što je rezultiralo ubistvima najmanje 22 osobe, ranjavanjem i teškim fizičkim povredama 18 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatvorenih osoba.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...