„SMRT NE SMIJE OSTATI NEKAŽNJENA“: Zatražen nalog za HAPŠENJE predsjednika Egipta, evo za što ga optužuju…

Advokatska komora je uoči posjete Sisiju također tražila da bude izdat nalog za njegovo hapšenje

  • Svijet

  • 20. Jan. 2020  

  • 0

U Velikoj Britaniji je zatražen nalog za hapšenje egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija u vezi sa smrću Mohameda Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Međunarodna advokatska komora iz Londona (Guernica 37) podnijela je krivičnu prijavu londonskoj policiji, tražeći da se otvori istraga nakon optužbi o mučenju i ubistvu koji su doveli do smrti Mursija u zatvoru, javila je Anadolija.

Advokatska komora je uoči posjete Sisiju također tražila da bude izdat nalog za njegovo hapšenje.

"Tražimo da se istraže navodne optužbe o mučenju protiv egipatske vlade i njenih institucija", naveli su iz Međunarodne advokatske komore.

'Smrt ne smije ostati nekažnjena'

Dodaje se da smrt Mursija ne bi smjela ostati nekažnjena, zbog čega je potrebno pokrenuti istragu ili krivični postupak.

"Nije samo pretpostavka da su takvi postupci doveli do smrti Mursija, već postoje uvjerljivi argumenti da su postupci egipatskog vojnog režima izazvali njegovu smrt, a što im je bila i namjera", navodi se u saopćenju.

Očekuje se da će Sisi boraviti u Londonu u okviru ekonomskog samita Velika Britanija - Afrika.

Mursi (67), prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta, preminuo je 17. juna 2019. godine tokom ročišta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...