"GREMLINI", DAJU TI KRILA: "Izvođač radova" za Pentagon pokazuje prvi let svog novog drona (VIDEO)

Rojevi bespilotnih letjelica koji nadvladavaju neprijateljsku odbranu čistim brojevima uskoro bi mogli biti dio američke borbene strategije; snimak prvog leta jednog takvog bespilotnog aviona upravo je prikazan...

  • Svijet

  • 20. Jan. 2020  20. Jan. 2020

  • 0

Videozapis kompanije Dynetics na YouTubeu prikazuje dron i izgleda otprilike kao velika raketa zemlja-zrak, bačena iz krila američkog transportnog zrakoplova Lockheed C-130 Hercules.

Dron označen s X-61A zatim otpušta mala krila i pali svoj raketni motor, pripremajući se za autonomni let. Izvještaji medija sugeriraju da je UAV ostao u zraku sat i pol dok se na snimku vidi kako izvodi jednostavne manevre tijekom svog prvog probnog leta, koji se dogodio u studenom 2019. godine.

X-61A dio je Pentagonovog programa Gremlins koji je pokrenula Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA) još 2016. godine. Njegov je cilj pružiti američkoj vojsci rojeve relativno jeftinih i povratnih bespilotnih letjelica, za koje se očekuje da imaju koordiniranu raspodijeljenu sposobnost.

Prema DARPA-i, takve bespilotne letjelice trebaju se lansirati iz bombardera, transportnih zrakoplova ili čak borbenih mlaznica dok su još uvijek izvan dosega potencijalne protivničke obrane, a zatim trebaju obavljati uobičajene zadatke dodijeljene dronovima, krećući se od izviđanja do zračnih napada, dok svladavaju neprijateljsku obranu samo zbog njihove brojnosti.

Dynetics, međutim, nije jedina tvrtka koja radi na projektu Gremlins. Prema DARPA-i, drugi ugovori dodijeljeni su tvrtki Composite Engineering, General Atomics Aeronautical Systems i Lockheed Martin Corporation.

Pored toga, Ured za strateške sposobnosti Pentagona također već duže vrijeme radi na sličnoj tehnologiji. Njegovi rojevi mikro dronova Perdix koje lansira F / A-18 Super Hornet testirani su već 2016. godine.

(Logicno.com/Nermin N.) https://www.logicno.com/politika/izvodac-radova-za-pentagon-pokazuje-prvi-let-svog-novog-drona-roj-swarm.html   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...