„SLOBODNA BOSNA“ DOZNAJE: Turska donira BiH 60 miliona za vojnu opremu, a BiH je posebno zainteresirana za „dronove kamikaze“!

Vlada Turske odlučila je prije nekoliko dana da Bosni i Hercegovini donira 60 miliona maraka (200 miliona turskih lira) za nabavku vojne opreme u cilju jačanja Oružanih snaga BiH, a prema saznanjima „Slobodne Bosne“, BiH je posebno zainteresirana za turske „dronove kamikaze“.

  • Društvo

  • 20. Jan. 2020  20. Jan. 2020

Jedan od osnovnih uslova za pomoć je da oprema bude naručena od preduzeća namjenske industrije u Turskoj koja obavljaju 100 odsto domaću proizvodnju.

Planirano je da sredstva budu doznačena u narednih pet godina kroz projekte koje predloži Savjet ministara BiH.

“Vijeće ministara BiH će dostaviti popis zahtjeva koji se dostavlja Ministarstvu državne odbrane Turske kroz diplomatske kanale i proces nabavke može otpočeti. Uplate se vrše nakon što Savjet ministara obavijesti Ministarstvo državne odbrane Turske da je roba primljena u potpunosti i neoštećena”, navodi se u nacrtu vojno finansijskog sporazuma dvije zemlje. 

BiH se ugovorom mora obavezati da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani, niti je izuzeti iz inventara bez saglasnosti Turske.

Pored pomoći u vojnoj opremi, Turska je namijenila i preko milion maraka za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga. Biće im plaćen prevoz, hrana, troškovi smještaja te školarina za obuku i kurseve.

Prema nezvaničnim ali prilično pouzdanim informaacijama „Slobodne Bosne“, BiH je osobito zainteresirana za „dronovi kamikaze“, najnoviji proizvod turske odbrambene industrije koji će se uskoro naći u upotrebi.

Turska je već počela masovnu masovnu proizvodnju „drona kamikaze“, koji je prvi put izložen na Sajmu odbrambene industrije u maju 2017. godine.

Dronovi kamikaze, lagane letjelice kojima često upravlja samo jedan vojnik, spadaju u red najefikasnijih odbrambenih oruđa. Ddizajnirani su tako da udare u metu kako bi detonirali bojevu glavu.

Turska je pokrenula proizvodnju tri modela ovih dronova, koji uključuju letjelicu fiksiranih krila ALPAGU i dvije letjelice rotirajućih krila KARGU i TOGAN.

ALPAGU, težak 3,7 kilograma, može koristiti samo jedan vojnik u krugu pet kilometara, izvršavajući precizne napade na pokretne mete danju ili noću.

KARGU (6,3 kilograma) izvršava slične zadatke kao i ALPAGU, ali je konstrukcijski različit zbog rotirajućih krila.

TOGAN (7,5 kilograma) podesan je za misije istraživanja i nadzora, a također može automatski otkriti i klasifikovati pokretne ili nepokretne prijetnje i obavljati zadatke bez potrebe za operaterom.

trenutak ...