GORA OD NAŠIH POLITIČARA: Najbogatija žena Afrike optužena da je ispraznila državnu blagajnu Angole

Milijarderka Isabel dos Santos, kći bivšeg angolskog predsjednika, optužena je da je ispraznila državnu blagajnu u istrazi koju je proveo Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) čiji su rezultati objavljeni ovaj vikend, javili su danas svjetski mediji.

  • Svijet

  • 20. Jan. 2020  

  • 0

Isabeli dos Santos, dugo nedodirljivoj u svojoj domovini Angoli, na teret se stavlja da je izgradila osobno bogatstvo pustošeći resurse u Angoli. 

Nakon što je uspio pregledati više od 700.000 dokumenata ICIJ je došao do zaključka da je ona ukrala milijarde od države, jedne o najsiromašnijih u svijetu.

Dokumenti su pokazali da je kći Josea Eduarda dos Santosa izgradila bogatstvo korupcijom i iskorištavajući svoju zemlju.

Imala je pristup lukrativnim poslovima sa zemljištem, naftom, dijamantima i telekomima kada je njezin otac bio predsjednik Angole, piše BBC.

Isabela dos Santos tvrdi da je riječ o prijevari i uroti

"Princeza", kako su joj tepali u domovini, tvrdi da se radi o prijevari i uroti te da su optužbe u potpunosti lažne i politički motivirane. 

Ona je već pod istragom u Angoli zbog korupcije i njezina je imovina u zemlji zamrznuta.

Od prvog ulaganja u luksuzni restoran u Luandi podrijetlo bogatstva Isabel dos Santos izaziva pitanja, a u njemu protivnici njezina oca i brojni promatrači vide simbol nepotizma obitelji dos Santos.

U tajnom brzojavu od 7. prosinca 2009. godine, koji je otkrio WikiLeaks, veleposlanstvo SAD-a u Luandi piše da Isabel duguje svoj uspjeh "u velikom dijelu potpori svog oca".

U jednom od rijetkih razgovora za medije 2013. godine pokušala je otkloniti sumnje o bilo kakvoj umiješanosti politike u njezine poslove. "Imam osjećaj za posao otkako sam bila mlada, prodavala sam kokošja jaja u dobi od 6 godina", pričala je tada.

Studirala je na poznatom King's Collegeu, a u Angolu se vratila 90-ih

 

Isabel dos Santos rođena je 1973. godine u Bakuu u Azerbajdžanu, gdje su njezina majka Ruskinja i otac studirali.

Nakon razvoda roditelja s majkom živjela je u Londonu, gdje je studirala na poznatom King's Collegeu.

U Angolu se vratila 90-ih godina i u biznisu postaje nezaustavljiva te uskoro stvara financijsko carstvo.

Godine 2013. časopis Forbes nazvao ju je "prvom milijarderkom u Africi"

Godine 2013. časopis Forbes nazvao ju je "prvom milijarderkom u Africi". Njezino bogatstvo tada je procijenjeno na 3,3 milijarde dolara.

Kada se 2002. godine udavala za biznismena iz Konga i kolekcionara umjetnosti Sindika Dokoloa, njihovo je vjenčanje u predsjedničkoj palači koštalo 4 milijuna dolara, izvijestili su mediji.

Prošli mjesec u Angoli je optužena da je ukrala milijardu dolara javnog novca

Isabel dos Santos vrijeme je provodila između Londona, Lisabona i Luande, ali vjetar se okrenuo kada je njen otac napustio mjesto predsjednika u kolovozu 2017. godine i predao vlast svojem bivšem ministru obrane Joauo Lourençou. On pak smjenjuje sve osobe bliske bivšem režimu u ime borbe protiv korupcije.

Posljedice je osjetila i Isabel dos Santos. Pravosuđe protiv nje otvara istragu, a prošli mjesec angolski sud optužio ju je da je ukrala, zajedno s mužem, milijardu dolara javnog novca te je naredio zamrzavanje njezinih računa i imovine u Angoli.

Otad bivša prva kći u medijima i na društvenim mrežama vodi kampanju kojom želi sve uvjeriti da je njezino bogatstvo samo plod njezine inteligencije i upornosti, a ne utjecaja njezina oca, a za "lov na vještice" optužuje predsjednika Lourençoa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...