RADONČIĆ NE ZNA GDJE UDARA: SBB zbog izlaska Damira Arnauta ostaje bez kluba u Parlamentu BiH

Savez za bolju budućnost (SBB) će prema svim procjenama ostati bez kluba u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

  • Politika

  • 21. Jan. 2020  21. Jan. 2020

  • 6

Do ovakvog spleta okolnosti došlo je nakon što je zastupnik Damir Arnaut napustio Klub SBB-a i obavijestio javnost da će u budućnosti djelovati kao samostalni parlamentarac.

Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jasno je definisao način osnivanja klubova zastupnika u državnom organu zakonodavne vlasti.

Kako je navedeno, klubovi zastupnika osnivaju se kao oblik djelovanja zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH, posebno u pripremama i utvrđivanju dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma PSBiH.

"Klub mogu osnovati najmanje tri zastupnika", piše u Poslovniku o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

SBB je i prije izlaska Damira Arnauta iz stranke imao poteškoće kada je riječ o formiranju parlamentarnog kluba s obzirom na to da su mandate u Zastupničkom domu PSBiH dobili samo Arnaut i zastupnica Edita Đapo, a koji u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH nisu imali pravo na osnivanje kluba.

Da bi se prevazišla ova situacija Arnautu i Đapo pridružio se zastupnik PDA u Zastupničkom domu PSBiH Mirsad Kukić pa su njih troje uspjeli formirati Mješoviti klub zastupnika SBB - PDA koji je brojao tri člana.

Izlaskom Damira Arnauta iz SBB-a ovaj mješoviti klub ostao je sa samo dva zastupnika, Editom Đapo i Mirsad Kukićem, što znači da više ne ispunjava poslovničke uslove da u budućnosti djeluje kao parlamentarni klub, piše Klix.

Riješenje bi moglo biti da se neki od zastupnika vladajućih stranaka formalno pridruži Klubu SBB-a i na taj način omogući opstanak kluba. Ukoliko ipak ne dođe do toga Đapo i Kukić ili će se pridružiti nekom od postojećih klubova ili će nastaviti djelovati kao samostalni zastupnici.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...