BRITANSKI "GUARDIAN" OBJAVIO BOMBU: Saudijski princ Bin Salman hakirao telefon vlasnika Amazona, evo što se dogodilo prije ubojstva Jamala Khashoggija...

Vlasnik Amazona Jeff Bezos bio je na meti hakera pet mjeseci prije ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine

  • Svijet

  • 22. Jan. 2020  

  • 0

Prema pisanju lista Guardian, Bezosov telefon je hakiran nakon što je primio poruku putem aplikacije WhatsApp, poslate sa ličnog broja princa prijestolonaslednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana.

Poruka je, prema rezultatima forenzičke analize, bila šifrirana i sadržavala je zaražene podatke.

Bezos, koji je i vlasnik The Washington Posta, do 1. maja 2018. godine razmjenjivao je prijateljsku prepisku, dok mu na telefon nije stigla datoteka koju nije zatražio od saudijskog prijestolonaslednika, saznaje Guardian od neimenovanog izvora, prenosi Tanjug.

Mogućnost nove istrage protiv Bin Salmana

Velika količina podataka je za nekoliko sati preuzeta sa Bezosovog telefona, ali se, kako se navodi, ne zna koji su podaci preuzeti.

Kako se navodi, novo otkriće može dovesti do ponovnog otvaranja istrage o aktivnostima Bin Salmana i njegovih bliskih saradnika prije ubistva Khashoggija, novinara The Washington Posta.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra 2018. godine, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije i Istanbulu, što je izazvalo osudu svjetske javnosti.

Saudijske vlasti su, nakon početnog poricanja da je novinar ubijen, priznale zločin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...