PUKLA BRUKA: Sada je sve jasno, Republika Srpska je izgubila milione maraka na ovom jednostavnom poslu...

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske sa 54,4 miliona KM koliko je prikupljeno 2018. godine, prihodi od koncesija u 2019. godini su iznosili 44,7 miliona KM...

  • Ekonomija

  • 22. Jan. 2020  

  • 0

..., a što je za 9,6 miliona KM manje u odnosu na uporedni period.

Radenko Đurica, predsjednik republičke Komisije za koncesije kaže kako podatke treba uzeti sa rezervom s obzirom da svi koncesionari nisu još izmirili svoje obaveze za 2019. godinu.

Prema zakonu, koncesionar dugovanja po osnovu naknade za tekuću godinu mora izmiriti do kraja prvog kvartala naredne godine. Tek na kraju prvog kvartala 2020. ćemo imati precizne podatke u sredstvima za prošlu godinu”, kazao je Đurica za naš portal.

Prema njegovim riječima do velike razlike u prihodima je došlo i zbog toga što je kompanija “Shandong” 2018. godine uplatila jednokratnu koncesionu naknadu od osam miliona KM za autoput Banjaluka-Prijedor.

Podsjećamo, nedugo nakon što je Vlada RS-a dala koncesiju, premijer Radovan Višković je saopštio kako se gradnja tok projekta odgađa jer postoje drugi prioriteti.

Međutim koncesionar je odbio takvu ideju i krenuo u izradu glavnog projekta što mu je i bila obaveza po osnovu ugovora. Vlada je po istom ugovoru trebala da izvrši eksproprijaciju zemljišta što nije uradila iako rok ističe.

Ekonomista Damir Miljević kaže za Capital kako koncesione naknade ne odražavaju realnu vrijednost resursa koji se koriste te ocjenjuje da društvo od njih ima jako malo koristi.

Nivo naknada je jako nizak i neobezbjeđuje pravičnu nadoknadu za saniranje posljedica za iscrpljivanje resursa koji se daje pod koncesiju”, kaže on.

Dodaje kako  je država često umjesto da štiti društveni interes povlađivala koncesionarima pa se dešavalo da se pojedincima ukidala obaveza plaćanja koncesije.

Zašto su to radili, to je pitanje za njih. U svakom slučaju kroz brojne manipulacije prihodi od koncesionih naknada su se smanjili”, zaključio je Miljević.

Prema posljednjim zakonskim izmjenama koncesionari u Republici Srpskoj će ubuduće moći da podnesu zahtjev za produženje koncesije samo pod uslovom da su neprekidno vršili koncesionu djelatnost najmanje dvije trećine ugovorenog perioda i uredno izvršavali svoje obaveze iz ugovora, piše Capital.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...