NIJE PREVARA: Matematičkom formulom 14 puta osvojio jack-pot

Stefan Mandel, porijeklom Rumun, kralj je igara na sreću - 14 puta osvojio je jack-pot zahvaljujući svojim matematičkim kombinacijama, a policija i istražni organi u Ausraliji i SAD bezuspješno su nastojali da pronađu bilo šta nelegalno u njegovim sistemima i kombinacijama.

  • Šareni svijet

  • 22. Jan. 2020  22. Jan. 2020

  • 0

Mandel je izbjegao iz Rumunije - po struci je ekonomista, jako dobro razumije brojeve i jedan je od, kako navode mediji, čudotvoraca koji ih razumiju na intuitivnom nivou.

Tako je osamdesetih godina prošlog vijeka napravio sistem i pogodio glavni dobitak. Do danas je pogodio čak 14 puta!

Mandel je svojevremeno u Rumuniji izračunao da, ako kupi srećke sa određenim brojevima, može biti siguran da će dobiti najmanje drugi najbolji dobitak.

Nagovorio je dvojicu prijatelja da i oni ulože novac, jer nije bilo jeftino kupiti tolike srećke - i dobili su. Osvojili su nagradu koja je u to doba bila jednaka 18-godišnjoj plati.

Mandel je za portal "Planet money" /Planeta novac/ naveo da se sa porodicom odselio u Australiju gdje je dodatno usavršio svoj sistem.

"Naoružao" se kompjuterima i izračunao sve kombinacije koje mora ispuniti kako bi bio siguran da će dobiti. Ali, trebalo mu je još novca. Pronašao je investitore i počeo da dobija iznova i iznova.

Mandel je osvajanjem velih suma putem igara na sreću natjerao australijske nadležne vlasti da promijene pravila kako više ne bi mogao da primjenjuje svoj sistem.

Tada se okrenuo lotu u Virdžiniji u SAD-u. Taj loto bio je zanimljiv jer je riječ o najmanje kombinacija koje su se vrtjele od svih drugih u Americi.

Izračunao je da mu za uplatu i dovoljno kombinacija treba 7,1 milion dolara. A sve je bilo utoliko bolje jer je listiće mogao danima da ispunjava kod kuće.

Devedesetih godina prošlog vijeka prikupio je od investitora novac i bacio u očaj lutriju Virdžinije.

Sačekao je da jack-pot bude dovoljno velik da se sve skupa isplati. Kada je došlo vrijeme, tri dana je ispunjavao sve potrebne brojeve u svom domu u Australiji.

Tada je prva nagrada iznosila 27 miliona dolara - uplatio je i opet pogodio.

Operacija je zahtijevala veliku logistiku. Unajmio je 30 kompjutera i 12 laserskih štampača kako bi mogao štampati listiće. Upotrijebili su između 20 i 30 tona papira.

Samo slanje listića brodom u Virdžiniju koštalo je 60.000 dolara. Odatle su ih putem "kurira" raspoređivali desetinama svojih "službenika" da ih uplaćuju po benzinskim pumpama i radnjama u Norfolku.

Ipak, nekoliko sati prije isteka roka za uplaćivanje jedna od radnji prestala je da prima uplate. Uplatili su između šest i sedam miliona listića, ali nisu bili sasvim sigurni u uspjeh.

"Kada je izašla kombinacija od 27 miliona dolara, svi su bili dva metra u vazduhu od sreće", rekao je Mandel.

Lutrija Virdžinije pokušala je da zaustavi isplatu, ali se ispostavilo da je sve bilo savršeno po zakonu.

Mandel je bio mozak operacije i kao konsultant isplatio je sebi honorar od 1,7 miliona dolara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...