"ŽUTI" POSTUPAO PO UPUTAMA: Potvrđena optužnica protiv Elvira Bašalića za pomaganje Sejfoviću pri bijegu

Nakon osam dana bijega iz KPZ-a, Amel Sejfović pronaden je u mjestu Buci u Visokom i uhapšen od pripadnika MUP-a KS

  • Hronika

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 0

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Elvira Bašalića zvani „Žuti“ i „Žužu“ zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom omogučavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, tačnije, optuženom Amelu Sejfoviću.

Optuženi se tereti da je od početka juna do septembra 2017.godine postao član grupe koju je organizirao Amel Sejfović zbog svog bijega iz pritvora. Optuženi Bašalić, koji se u to vrijeme nalazio u Francuskoj, postupao je po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo.

Tako je Bašalić nabavio prijevozno sredstvo za bijeg, angažirao već optužene u tom predmetu koje će ga nakon bijega odvesti na sigurnu lokaciju, potom, utvrđivao rutu bijega, tražio smještaj gdje se trebao sakriti te osigurao pomoć u hrani i odjeći koja mu je bila potrebna za realizaciju bijega i njegov ostanak na slobodi.

Optuženi je tako ostvarivao i intenzivnu komunikaciju sa Sejfovićem putem mobilnih telefona koristeći i šifrovane poruke. Svako slovo bilo je zamijenjeno određenim znakom te je šifrarnik bio podijeljen međusobno između članova te grupe za organizirani kriminal.

Podsjećamo, nakon osam dana bijega iz KPZ-a, Amel Sejfović pronaden je u mjestu Buci u Visokom i uhapšen od pripadnika MUP-a KS.

Inače, postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS uz optužnicu je predložila sudu produženje pritvora optuženom Elviru Bašaliću, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS. 

(Fena)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...