DOK DODIK SRBUJE ENTITETSKE USTANOVE PROPADAJU: Ovaj INSTITUTU je pred kolapsom; Otvoren predstečajni postupak

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je predstečajni postupak u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, te za privremenog upravnika imenovao Dijanu Ostojić, saznaje portal CAPITAL.

  • Ekonomija

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 0

Zahtjev za stečaj podnijela je Poreska uprava Republike Srpske krajem novembra prošle godine zbog duga od 446.202 KM po osnovu neizmirenih poreskih obaveza.

U svom prijedlogu su naveli da je pokrenut postupak prinudne naplate i izvršen obračun kamata i troškova postupka te da su računi društva blokirani preko 60 dana.

Sud je s obzirom da je u pitanju preduzeće sa stoodstotnim udjelom državnog kapitala tražio od Vlade RS saglasnost za vođenje stečajnog postupka što mu je i odobreno s tim da je Vlada tražila da se razmotri mogućnost sprovođenja reorganizacije.

alt

Podsjećamo, sindikalna organizacija Instituta je u jesen prošle godine podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Stevana Jovanovića i članova Upravnog odbora te ustanove Bojana Popovića, Branka Sladojevića i Bore Mandića zbog nesavjesnog rada i zloupotrebe službenog položaja.

Iz Sindikalne organizacije su tada naveli da su direktor i Upravni odbor namjerno radili na urušavanju ove javne ustanove izbjegavajući saradnju sa resornim ministarstvom.

U ljeto prošle godine radnici su održali i štrajk jer im se dugovalo više plata i doprinosi za nekoliko godina.

Krajem novembra 2019. godine za novog direktora je imenovan Snježan Slavnić, koji očigledno nije uspio spriječiti stečaj i dalje posrtanje.

Javna ustanova Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske do 2005. godine je poslovala pod imenom Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske, kada je promijenila ime.  U njoj je zaposleno oko 90 radnika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...