SPECIJALNO DIZAJNIRAN DOKUMENT: Vlada u Berlinu Njemačku je i službeno proglasila...

Savezna vlada Njemačku službeno proglašava imigracijskom zemljom; međutim, dokument je dizajniran tako da posebno želi promovirati „legalnu imigraciju“ u Saveznu Republiku Njemačku

  • Svijet

  • 24. Jan. 2020  24. Jan. 2020

  • 0

U Nacionalnom akcijskom planu za integraciju, čiji prvi dio treba proći kroz vladu u srijedu, savezna vlada naglašava status Njemačke kao zemlje useljavanja. Savezna vlada “je prošla kroz promjenu paradigme i priznaje da Njemačka ovisi o imigraciji stranih kvalificiranih radnika i da su oni bogatstvo za našu zemlju”, citirajući dostupne dijelove dokumenta piše Rheinische Post.

Prema akcijskom planu, savezna vlada želi da integracija započne još u matičnim zemljama imigranata.

„Integracija treba početi u domovini budućih imigranata. Savezna vlada želi predstaviti realnu sliku Njemačke na licu mjesta i promovirati usvajanje jezika“, stoji u Nacionalnom akcijskom planu za imigraciju Njemačke.

„Želimo osnovati kurs za integraciju prije same imigracije. Radit ćemo to na iskustvima tradicionalnih imigracijskih zemalja i promovirat ćemo sigurne, uredne i redovite migracije u našu zemlju”, rekla je povjerenica njemačke vlade za integraciju, Annette Widmann-Mauz (CDU).

Konkretno, riječ je o realnim očekivanjima Njemačke među imigrantima, a to je da znaju jezik i da imaju određenu razinu obrazovanja i  radne kvalifikacije. Projekt će biti predstavljen na 11. summitu savezne kancelarke o integraciji početkom ožujka.

Annette Widmann-Mauz je istaknula da njemačka vlada želi koristiti sve alate u integraciji imigranata.

“Savezna vlada, države i općine rade ruku pod ruku s udrugama civilnog društva”, rekla je političarka Kršćansko-demokratske unije.

Na ovom projektu će raditi ukupno više od 300 aktera, uključujući 75 migrantskih organizacija.

“Naš pristup je razgovaramo jedni s drugima, a ne jedni o drugima. Akcijski plan migracije prati zakon o imigraciji za kvalificirane radnike koji će stupiti na snagu 1. ožujka 2020. godine. Njemačka mora postati privlačnija za kvalificirane radnike iz inozemstva”, kaže se u akcijskom planu, piše Rheinische Post.

Gledajući izvana, možemo reći neka Nijemci rade što ih je volja s njihovom domovinom i ako naglasak ne žele dati na rješenju demografskog problema, neka uvoze desetke milijuna radnika. To je njihova stvar. Međutim, kao i 2015. godine, ovaj plan može zvučati kao zov milijunima diljem svijeta da ih Njemačka treba, a oni tamo neće doći zrakoplovima i s vizama izdanim u njemačkim veleposlanstvima, već tradicionalnim rutama, južnom mediteranskom i balkanskom. Tako se može reći da se njemačka kancelarka po drugi put poigrava sa sudbinama zemalja koje će biti pogođene migrantskim valom, baš kao što se dogodilo nakon njenog povijesnog „Willkommen“ 2015. godine. Nakon jedne jedine riječi koja se čula u najudaljenijim mjestima Bliskog istoka, Središnje Azije i sjeverne Afrike prema njemačkoj je krenuo stampedo koji je doveo do pogoršanja bilateralnih odnosa među zemljama EU i polarizacije društava u cijeloj Europi, uključujući Njemačku.

Akcijski plan na papiru može izgledati idealan. Imamo početak procesa integracije budućih imigranata u njihovim matičnim domovinama, ti će ljudi učiti jezik i stjecati znanja i radne vještine, upoznat će se s njemačkom kulturom i običajima i onda bi trebali krenuti na put u „obećanu zemlju“. Hoće li to zaista biti tako? Uz najnoviju presudu Odbora za ljudska prava Ujedinjenih naroda, koji je odredio da se status izbjeglica mora dati i „klimatskim migrantima“, sve ovo pada u vodu i dovoljno je dokopati se njemačkog teritorija i biti iz zemlje koju je dvije tri godine zaredom pogodila suša ili druge vremenske nepogode i cijeli plan ostaje mrtvo slovo na papiru.

Sudeći po najnovijem akcijskom planu Berlina, koji je predvodnik tabora zemalja koje zagovaraju „fleksibilniji pristup imigraciji“, izbjeglička kriza 2015. Izgleda kao priprema na ono što tek treba uslijediti. Nadamo se da griješimo, ali negativna iskustva nas uče da ideje koje oko ovog pitanja dolaze iz Berlina samo stvaraju nevolje. I Nijemcima samim, ali su oni toliko uplašeni da ih netko ne proglasi nacistima da radije šute i sami sebe pokušavaju uvjeriti da je to „prolazni incident“ i sve će uskoro biti kao prije, kada su se diljem zemlje osjetili njemački red, rad i disciplina.

(Logicno.com/Nermin N.)  

https://www.logicno.com/politika/vlada-u-berlinu-je-zemlju-sluzbeno-proglasila-imigracijskom-zemljom.html

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...